OČE

Ganljivi zapis o pokojnem Francu Planinšku, ob katerem ne boste ostali ravnodušni

V težavah je prijatelju ponudil roko in mu dejal: »Odločil sem se, da te bom posvojil. O tem ne bomo razpravljali. Od zdaj naprej me lahko kličeš oče.«
Fotografija: Franc Planinšek. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Franc Planinšek. FOTO: Dejan Javornik

Lepotni kirurg Franc Planinšek je konec prejšnjega tedna za vedno zaprl oči. Ni skrivnost, da je s skalpelom izboljšal mnoga življenja. O tem ne nazadnje pričajo številna izrečena sožalja, tudi tistih, ki so ga imeli priložnost spoznati zasebno.

Med temi je tudi Etienne Montagut, ki se je Planinšku poklonil s prelepim zapisom na facebooku in pokazal, kakšen je bil Franc Planinšek v zasebnem življenju.

»Pred 20 leti sem zaradi službe živel v Ljubljani,« začne svoj zapis na družabnem omrežju. Kakšno leto po prihodu je posel tekel dobro. Lepo se je ustalil, spoznal nekaj dobrih prijateljev. Mednje šteje tudi Franca, piše. Nekega dne je s francoskega konzulata prejel klic, v katerem so mu naročili, naj zapusti državo, saj njegovi dokumenti o prebivanju niso bili taki, kot bi morali biti. Nekaj tednov je poskušal rešiti nastale razmere, pritisk se je stopnjeval in zdelo se je, da bo moral zapustiti Slovenijo. Nekega večera pa ga je Franc, ki je vedel, kaj se dogaja, povabil k sebi domov.

»Ko sem prišel, je Urša kuhala eno od tistih jedi iz paprike, Jakob pa se je tiho igral v dnevni dobi. S Francem sva se pogovarjala in v nekem trenutku me je pogledal ter mi z globokim glasom dejal: "Odločil sem se, da te bom posvojil. O tem ne bomo razpravljali. Od zdaj naprej me lahko kličeš oče."«

Etiennov zapis je v angleščini, a besedo oče je zapisal v slovenskem jeziku (z veliko začetnico) in njen pomen je tudi vsem pojasnil. Po tem večeru je Etienne v Sloveniji ostal še eno leto.

Ko je izvedel, da se je Frančeva življenjska pot mnogo prezgodaj končala, je v roke ponovno vzel zapis, ki ga je Oče, kot mu je pravil, prebral na njegovi poroki. Franc je bil namreč njegova priča ali best man po angleško. Njegov besede so bile v francoščini, pa čeprav Franc ni znal francosko. Kaj vse je povedal, preberite spodaj.

V celotno objavo v izvirniku lahko preberete spodaj:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije