PIANISTKA

FOTO: To je vroča glasbenica, ki rada poklepeta z Melanio

V Cankarjev dom 3. novembra prihaja slovita pianistka Lola Astanova. Na instagramu so jo imenovali za najbolj priljubljeno pianistko na svetu.
Fotografija: Od šestega leta je klasična glasbenica.
Odpri galerijo
Od šestega leta je klasična glasbenica.

Nobenega dvoma ni, da je zvezdnica svetovnega kova. Za ameriško-uzbekistansko pianistko Lolo Astanovo pravijo, da je klavir del nje, zaradi izjemno privlačnega videza pa umetnico zasipajo tudi s ponudbami za nastopanje v filmih, a 34-letna lepotica za zdaj še ni sprejela tega izziva. Kot je povedala za Slovenske novice, preprosto nima časa.

»Poleg tega pri nobeni ponudbi še nisem dobila občutka, da je tista prava zame. Kljub temu imam že nekaj malega gledaliških izkušenj še iz časov na fakulteti. Takrat mi je bilo igranje v izziv in všeč, tako da je zagotovo nekaj, česar se bom lotila, ko se pojavi pravi film ali televizijski projekt.«

Do takrat bo navduševala na koncertnih odrih in prvo novembrsko nedeljo bo prvič nastopila v Sloveniji. »Nastopila sem že na Hrvaškem, prvega obiska pri vas pa se že veselim. Prvič je nekako zmeraj posebno, poleg tega Slovenija spada med najlepše evropske dežele,« pravi.

Da bo navdušila občinstvo tudi v Cankarjevem domu, organizatorji koncerta ne dvomijo. Trenutno največja senzacija svetovne glasbene scene, kot jo označujejo, ima bogate izkušnje. »Takšne oznake daje občinstvo, jaz na to nimam vpliva. Senzacija ali ne, sem klasična glasbenica že od šestega leta, čeprav me je v nekem obdobju začelo dolgočasiti. Glasba je zame strast, žgoča želja, zato sem si vedno želela narediti kaj drugače,« pove.
Za Slovenske novice je prvič spregovorila o domnevni zvezi s čelistom Hauserjem.
Za Slovenske novice je prvič spregovorila o domnevni zvezi s čelistom Hauserjem.

Na turneji, torej tudi v Ljubljani, jo bo spremljal osemčlanski orkester. Število in vrste inštrumentov so odvisni od repertoarja. »Tokrat sem želela žive strune, ki bodo zvoku na koncertih dale drugo dimenzijo,« pravi perfekcionistka Lola. O Sloveniji nekaj malega ve iz poznanstva z Melanio Trump. »Srečali sva se že večkrat ob različnih priložnostih in vedno prijetno klepetali. Beseda je, seveda, večinoma tekla o ženskih stvareh. Modi, make upu in newyorških restavracijah. Vedno je bila prijazna, všečna po značaju,« pravi Lola o Melanii.

Klavir ji je bil usojen. »Mama je bila učiteljica klavirja, tako da je bil del mojega življenja pravzaprav, že preden sem se rodila, in tudi ena prvih stvari, ki sem jih videla v življenju. Lahko bi celo rekla, da je del mojega DNK, in ne morem si predstavljati, da ga ne bi igrala,« pove. Kljub vsemu temu si je svoj prostor na zvezdniškem nebu morala izboriti sama, v pretežno moški konkurenci.
Klavir je bil del njenega življenja, pravzaprav že preden se je rodila.
Klavir je bil del njenega življenja, pravzaprav že preden se je rodila.


Je bilo težko? »Bom jaz vprašala vas. Lahko navedete eno profesionalno področje, na katerem je lažje uspeti, če si ženska? Tudi ko dosežeš uspeh, še slišiš kakšen moški komentar, kot nekakšen ranjen ego zaradi ženskega uspeha. Ženske se s tem srečujemo povsod. Na odru, v pisarnah ali vladi,« je kritična.

Astanova slovi po briljantnih izvedbah Chopina, Listza in Rahmaninova. Poseben del njenega repertoarja pa so druge glasbene zvrsti. »Klasiko obožujem, a glasba je zame brezmejni prostor, v katerem naj bodo glasbeniki popolnoma svobodni pri tem, kam jih popeljejo navdih in ideje. Moji izleti v druge zvrsti, če jim tako rečem, nikakor niso zato, da bi osupnila kako generacijsko skupino občinstva, ampak ker sem sodobna glasbenica. Živim danes in želim si izvajati stvari, ki se mi zde vznemirljive. Ne gre za nikakršen trik, kot verjetno kdo pomisli, poleg tega po odzivih mlajše publike menim, da se ta odziva na genialnost in moč umetnosti, ne na zvrst glasbe.«


Lani so jo na instagramu imenovali za najbolj priljubljeno pianistko na svetu. Ne slepi se, da ni k temu vsaj malce pripomogel njen videz, a na odru se mora izkazati z igranjem na tipke. »Kot sem že rekla, se moramo ženske nenehno dokazovati. Nekoč sem gledala videoposnetek, na katerem zelo znan kolega igra z zelo očitnimi napakami, brez tempa in s polovico zgrešenih tonov, pa so nastop komentirali kot genialnega. Če bi denimo jaz igrala slabo, bi dobila kritike.«

Prostega časa klavirska lepotica nima v izobilju, kadar se stvari umirijo, pa uživa v običajnih stvareh. »Rada grem kam s prijateljicami, zelo rada spoznavam nove stvari," pove Lola Astanova. Za konec jo povprašamo o njeni zvezi s Stjepanom Hauserjem iz 2CELLOS.


»Nisva in nikoli nisva bila par. To sem jasno povedala že na družabnih omrežjih, ko so se začele zgodbice o tem, a se še vedno nadaljujejo, ne da bi me kdo sploh kaj vprašal. Mislim, da menda tudi jaz nekaj vem o tem, mar ne (smeh)? Še noben novinar me ni doslej vprašal o tem ali preverjal pri meni, vi ste prvi,« sklene lepa Lola. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije