KRALJICA TERANA

FOTO: Teran in pršut sta najboljši par

Največja prireditev na Krasu se je zaključila s povorko vozov. Komisijo je najbolj prepričal teran Borisa in Alena Lisjaka.
Fotografija: Nova kraljica terana je 26-letna Nuša Živec. FOTOGRAFIJE: Olga Knez
Odpri galerijo
Nova kraljica terana je 26-letna Nuša Živec. FOTOGRAFIJE: Olga Knez

Praznik terana in pršuta, osemdnevna največja turistična, kulinarična, etnološka, kulturna, športna, zabavna in družabna prireditev na Krasu, ki je letos potekala že 49., se je v Dutovljah zaključila z osrednjo povorko okrašenih vozov, predstavitvijo nove kraljice terana, razglasitvijo in podelitvijo priznanj najboljšim kraškim vinarjem. V osrčje dežele terana je prišlo več tisoč obiskovalcev tako iz Slovenije kot tujine, da bi ob teranu pokušali tudi kraški pršut in druge dobrote. Ob zvokih Kraške pihalne godbe in nastopu povirskih mažoretk je lipiška kočija skozi vas ob predsedniku Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa Davidu Štoku prevažala tri vinske kraljice. Ob slovenski vinski kraljici Meti Frangež še dosedanjo Tinkaro Gulič, ta je krono predala novi, 26-letni Nuši Živec, ki bo kraška vina, vinogradnike in vinarje predstavljala naslednji dve leti. Preostalih 11 vinskih kraljic Slovenije se je na prireditveni prostor pripeljalo v starodobnikih Kluba Balilla. V povorki okrašenih kmečkih vozov so sodelovali KŠRD Traktorski zbor, ki so predstavili košnjo trave na Krasu, Kraška devetka iz Krepelj (prevoz in obdelava kamna), domače ŠKRD Na placu s predstavitvijo osmice, Društvo Pod lipo Skopo (delo v vinogradu), RD Repentabor (trgatev) in RD Merišče Merče, kjer sta kraška sivca Pepo in Riko vozila težek hlod, kravi Soča in Drina pa najstarejše plovilo čupo. Sprevod so zaključili krški harmonikarji.

V okviru praznika je potekalo vsakoletno ocenjevanje, tokrat pod vodstvom petčlanske komisije, ki jo je vodila strokovnjakinja za vinogradništvo Majda Brdnik. Komisija je imela težko delo, saj je na ocenjevanje prispelo 30 vzorcev terana PTP lanskega letnika zelo visoke kakovosti, razlika med prvo- in zadnjeuvrščenim je bila letos le 1,08 točke. V družbi sežanskega župana Davida Škabarja in Davida Štoka je podelila prehodni pokal za najboljši teran PTP Borisu in Alenu Lisjaku iz Dutovelj. Drugo mesto je zasedla vinska klet Orel, tretje pa domačija Bole pred vinarstvom Petelin-Rogelja, vinarstvom Širca-Kodrič, vinsko kletjo Štok, turistično kmetijo Petelin-Durcik in kletjo Pri Starčih Tavčar, medtem ko sta si deveto mesto delili vinogradništvo in kletarstvo Buntovi – Bogdan Cotič in vinarstvo Večerina Rončel. OLGA KNEZ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije