POGREB

FOTO: Slovo od princese Hurgade

Objavljeno 12. november 2018 09.22 | Posodobljeno 12. november 2018 08.30 | Piše: Roman Turnšek

V domačih Trbovljah so pokopali Anko Senčar. Pogreba sta se udeležila tudi njena kolegica Nina Gazibara in politik Aleš Gulič - Leko.

Anka je imela rada sončnice.
V petek so v Trbovljah k zadnjemu počitku položili legendarno slovensko manekenko, popotnico in pisateljico Anko Senčar. Najuspešnejša slovenska in jugoslovanska manekenka vseh časov, ki je bila v 70. letih prejšnjega stoletja v samem svetovnem vrhu in med najbolje plačanimi manekenskimi imeni, je en teden prej umrla v domu starejših občanov. Hudi možganski kapi, ki jo je doživela oktobra 2015 v Hurgadi v Egiptu, in njenim posledicam so se pridružile še druge bolezni in zadnja tri leta je bila pogosto v bolnišnici. Ni pa res, kar so poročali v enem od medijev, da je oslepela; zaradi kapi se ji je vid poslabšal na približno 40 odstotkov.
image
ANKA ANAKA Anka je imela rada sončnice.


Anko so na zadnjo pot pospremili tudi nekateri znani Slovenci. Med njimi so bili njena manekenska kolegica in dolgoletna prijateljica Nina Gazibara, novinarka in antropologinja Urška Krišelj Grubar in nekdanji poslanec ter direktor Urada za verske skupnosti Aleš Guliča - Leko. Krišljeva, ki se je od prijateljice prišla poslovit skupaj z mamo, ji je v slovo prinesla poseben šopek, afriške rože, ki jih je imela Anka tako rada še iz let, preživetih v Južni Afriki.
image
ANKA ANAKA V slovo je prejela tudi cvetje iz svoje ljube Afrike.

»Sploh ne morem dojeti, da je ni več. Poznali in prijateljevali sva skoraj petdeset let, stike sva imeli tudi še potem, ko se je nehala ukvarjati z manekenstvom. Prav ona mi je pomagala na začetku moje poti. Bila sem začetnica, ona pa že veliko ime in največja zvezda, čeprav je bila le štiri leta starejša. Vedno mi je rekla ta mala. S partnerjem Markom sva bila nekajkrat pri njej v Egiptu, kadar pa je ona prišla v Slovenijo, sva se vedno dobili. Najiskreneje lahko rečem, da jo bom pogrešala in da mi tole slovo od nje ne gre in ne gre,« o dolgoletni prijateljici pravi manekenka Nina Gazibara.
 

Strto srce slavnega fotografa


Slovo pa od Anke je hudo prizadelo tudi slavnega hrvaškega fotografa Ivana Baliča. Legendarni Cobra, ki je zaslovel tudi v tujini in pred objektivom ovekovečil vrsto lepotic, celo sloviti Naomi Campbell in Lindo Evangelista, se zaradi bolezni in žalosti pogreba ni udeležil. Anki, s katero sta skupaj z vizažistom Cobrico tvorila najuspešnejši modni trio bivše Jugoslavije in ki jo je nekajkrat obiskal v domu starejših, je v slovo poslal vrtnice.
image
ANKA ANAKA Nina Gazibara ni mogla verjeti, da dolgoletne prijateljice ni več. FOTO: ROMAN TURNŠEK

Od Anke se je poslovila njena družina: svakinja Marja Kužnik, dolgoletna voditeljica na Radiu Trbovlje, je imela poslovilni govor, v katerega je vključila besede, ki jih je po Ankinem nareku za prispevek v glasilu doma starejših v Trbovljah pred kakšnim letom zapisal starejši brat Jani.
Od princese Hurgade, kot so Anki rekli ob Rdečem morju, so se poslovili tudi v Egiptu. Znanka Anna je v Ankinem najljubšem lokalu For you organizirala poslovilno srečanje, v Slovenijo so poslali sožalje.
Na pogrebu vedno dobrovoljne Anke smo lahko slišali številne anekdote.


Slovo od vedno duhovite in optimistične Anke, ki je ostala zvesta sebi kljub bolezni vse do konca, pa ni minilo brez pripovedovanja anekdot. Zbrani so se v množici zabavnih pripetljajev, povezanih z njo, spomnili na njeno iznajdljivost, s katero je prelisičila osebje v domu in pretihotapila vanj pivo, ki ga je imela tako rada, a so ji ga zaradi zdravstvenega stanja prepovedali. Ker je imela levo stran telesa popolnoma hromo, je morala biti še kako zvita. Uredila je, da so ji ga v dom pretihotapili kar iz Hurgade! Na njeno ogorčenje so ji ga sicer vzeli, a upanje, kot je večkrat rekla sama, umre zadnje. In kot so se strinjali njeni najbližji, prijatelji in znanci, ga Anka tudi na onem svetu brez vsakega dvoma že biksa, skrbi za dobro voljo in drži tamkajšnjo družbo pokonci. 
Deli s prijatelji