AUČ!

FOTO: Rifle je Bizovičarju pred vsemi navil ušesa

Objavljeno 14. marec 2018 18.25 | Posodobljeno 14. marec 2018 17.48 | Piše: Mojca Marot
V Celju potekajo Dnevi komedije. Predanova je odkrila nekaj presenetljivega.
V komediji Čakalnica sta obiskovalce Dnevov komedije prvi večer zabavala Tone Hočevar - Rifle in Lado Bizovičar, ki mu je Rifle navil ušesa. FOTO: Mediaspeed.net
Zastor na letošnjem 27. festivalu Dnevov komedije v Celju se je dvignil, občinstvo pa je uživalo že prvi večer, ko je bila na sporedu otvoritvena komedija Nejca Gazvode z naslovom Čakalnica v izvedbi SiTi Teatra in Kreker. Režirala sta jo Dejan Batoćanin in Uroš Fürst, v njej pa igrata Lado Bizovičar in Janez Hočevar - Rifle.
image
Poslanka Janja Sluga in upravnica in umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi FOTO: Gregor Katič

17.
marca bo na sporedu zadnja komedija.

Gledalce je kot komedijant najbolj prepričal Bizovičar, ki je tako postal prvi komedijant večera. Komedije, skupaj jih bo osem, je letos prvič izbrala selektorica Alja Predan, na odru celjskega Talijinega hrama pa se bodo zvrstile vsak konec tedna vse do 17. marca. Predanova pa je pri izbiranju komedij presenečeno spoznala, da je za izvabljanje smeha iz občinstva najbolj primerna tema zakonolom. Poleg že omenjene predstave Čakalnica smo prvi vikend videli še komediji Bog masakra v izvedbi Drame SNG Maribor in Resnica Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Že prihodnji vikend bodo na sporedu Ljubi moj Slovenskega ljudskega gledališča Celje, (Totalno) katastrofalna večerja Gledališča Koper in Tri ženske Prešernovega gledališča Kranj. Zadnji vikend pa bodo na sporedu še Trač Gledališča Koper, Žlahtni meščan Mestnega gledališča ljubljanskega in Dan norosti Špas teatra.
image
Rokometna legenda Tone Tiselj z ženo si je prav tako zaželel smeha. FOTO: Gregor Katič

Pri izbiranju komedij jo je presenetilo spoznanje, da je za izvabljanje smeha iz občinstva najbolj primerna tema – zakonolom.

Vse tekmovalne predstave bo vsak večer ocenjevalo občinstvo, ki bo izbralo komedijantko ali komedijanta večera, pa tudi strokovna komisija, v kateri so letos režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik, urednik, pisec in dramaturg Rok Bozovičar. Ti bodo na koncu tudi podelili nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Celjsko gledališče pa žlahtnih komedij ne išče le na odru, ampak se vsako leto loti tudi skrbnega pregleda domiselnih in hudomušnih tekstov ter vsako drugo leto razpiše natečaj za žlahtno komedijsko pero. Letos so zmagovalko, gre za mlado dramatičarko Izo Strehar, ki je komisijo, v kateri so bili Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan, prepričala s komedijo z naslovom Vsak glas šteje, prvič razkrili že pred začetkom festivala. V obrazložitvi so zapisali, da jih je prepričala njena duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se pa dotakne vsakega od nas, saj se med seboj vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika in vplivati na vsak medij. 
image
V Talijin hram so prišli tudi Matej Terče, nekdanji direktor Ece Celje, z ženo in piarovka Snežana Delakorda z možem. FOTO: Gregor Katič
Deli s prijatelji