BREZ VSEBINE

FOTO: Razprodaja intime, vsakdo ima svojo ceno

Objavljeno 09. december 2018 11.22 | Posodobljeno 09. december 2018 11.32 | Piše: M. T.

Ko ti mama reče, da bi šla rada na Kmetijo ali v hišo Velikega brata, veš, da je družba udarila ob dno.

Anna Paynich naj bi s Frankom preživela vročo noč.

Željni medijske pozornost

Vsakdo ima svojo ceno in lahko bi rekli, da je udeležba v razvratnih realitijih podobna ponujanju plačljivih spolnih storitev. Prostitutke in medijske kurbe so se znašle na isti bojni liniji, le da se predstavnice najstarejše obrti še vedno stigmatizira, tekmovalci v Baru, Kmetiji in drugih podobnih šovih pa se ponašajo s tem, da so razgalili svojo osebnost pred vso državo. V večini primerov za drobiž.
image
DELO Sabina Mlakar - Kmetija. 

Pri tem moramo paziti, da ne mečemo v isti koš oddaj, ki spodbujajo kreativnost in iščejo različne talente, ter butastih in klišejskih formatov, katerih funkcija je zgolj v preštevanju števila gledanosti in zato bolje prodajanih oglasnih blokih. Prizorišča snemanja tovrstnih skrpucal so nekakšne novodobne gladiatorske arene, v katere zaprejo dobro izbrane predstavnike različnih skupin, v povprečju s čim nižjim intelektualnim in čustvenim kvocientom. Seveda ne gre posploševati, kajti vsakdo se prijavi z drugačnim razlogom, a večina je željna medijske pozornosti, prepoznavnosti in hitro prislužene denarne nagrade.

Črede človeške nečimrnosti

Letošnja Kmetija je eden boljših primerov, kako se lahko resničnostni svet predstavi v podobi pisane črede človeške nečimrnosti, zlobe, hujskaštva pa tudi sobivanja, tovarištva in ljubezni. Premišljeno sestavljena skupina tekmovalcev zagotavlja interakcijo, in večje ko so karakterne razlike, življenjska načela, večji razkol se ustvarja med njimi. Prepiri, solzave izpovedi in seksualne intrige so zlata jama za ustvarjalce takega programa. Večinoma je vse umetelno izzvano, saj ni treba biti kvantni fizik, da bi razumel človeško naravo. Če te zaprejo s povsem nasprotnimi kalibri, te vržejo v okoliščine s higienskim minimumom in pomanjkanjem hrane, je le vprašanje časa, kdaj ti bo prekipelo in se boš spustil na nivo neandertalca. Redki so tisti, ki se znajo ugrizniti v jezik ali preslišati namerne provokacije.
Vsakdo ima svojo ceno in lahko bi rekli, da je udeležba v razvratnih realitijih podobna ponujanju plačljivih spolnih storitev.

Še redkejši so tisti z vsebino in globljim sporočilom. Eden takšnih je bil Miha Kavčič, saj je brez zadržkov spregovoril o boju z depresijo in na najboljši možen način dokazal, da so predsodki do homoseksualcev stvar srčne nekulture in zaplankanosti. Svojo drugo priložnost je odlično izkoristil še en kmečki povratnik, Denis Toplak, glavni favorit za vnovično zmago. Predstavil je povsem drugo plat osebnosti, s katero se je na prvi Kmetiji marsikomu zameril, zdaj pa je pridobil naklonjenost večjega dela gledalcev.
In ko smo že pri finalistih, ne moremo mimo kraljice nizkih udarcev Anete Andollini. Ta je prikazala vzorčen primer, da se s spletkami in primitivizmom daleč pride, morda celo do zmage. Očitati drugim svoje napake je njen glavni prijem, pridobiti zaveznike s ponujanjem posteljnih aktivnosti pa je po pričevanju produkcije legitimno in iznajdljivo. Spodbujanje psihičnega nasilja tudi, glede na to, da tega do danes še niso kaznovali z izključitvijo.
image
Aneta Andollini. 

Taktike so različne, od blefiranja, podtikanja in spletkarjenja do zavajanja in ustrahovanja. Slednje je uporabila samooklicana čarovnica Ana Pajnič, z manipulacijo preplašila konkurente ter se privlekla skoraj do konca. Vendar je vsega lepega enkrat konec in tudi ona je morala spoznati, da je treba za plačan dopust, ki ga je preživela na posestvu Copekovega mlina, plačati. Za kazen se je med igro znanja osmešila in zamešala težo mišjih možganov s svojimi. S tem je plačala davek in potrdila pravilo, da je televizijska resničnost dodatno poneumljanje intelektualno že tako podhranjenega ljudstva. 
image
Anna Paynich naj bi s Frankom preživela vročo noč.
Deli s prijatelji