PREŠERNO SREČANJE

FOTO: Kučan s sošolci in sošolkami pri Rajhu na obletnici mature

Objavljeno 11. junij 2019 10.16 | Posodobljeno 11. junij 2019 10.16 | Piše: Oste Bakal

V Bakovcih srečanje gimnazijcev, ki so maturo opravili leta 1959. Od 17 sošolcev je živih še 12, letos se jih je srečalo osem.

Nekdanji predsednik države vsaj enkrat na leto objame nekdanjo sošolko Miro, ki živi v Angliji. FOTO: Oste Bakal
BAKOVCI – Čeprav živi v Ljubljani, je nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan reden gost rodnega Prekmurja. Letos se je udeležil več visokih obletnic, na katerih je tudi slavnostni govornik, poleg tega je predsednik odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini.

60 let je že od mature prvega predsednika Republike Slovenije.

V četrtek popoldne smo nekdanjega predsednika ujeli na prijetnem in veselem zasebnem dogodku, s petimi nekdanjimi sošolkami in dvema sošolcema se je srečal ob 60. obletnici konca gimnazijskih dni v znanem gostišču Rajh v Bakovcih, kjer so jim tamkajšnji kuharji pod vodstvom šefice Tanje Pintarič pripravili odlične jedi ter izbor žlahtne kapljice. A za zbrano družbo so bili v ospredju druženje, izmenjava izkušenj in spominov na čase, ko so po drugi svetovni vojni skupaj gulili osnovnošolske klopi, pozneje pa še gimnazijske.

image
Že desetletja se srečujejo vsako leto. FOTO: Oste Bakal

Z žalostjo so sošolci, ki se srečujejo že pol stoletja, ugotovili, da so v zadnjih letih ostali brez več prijateljev. Maturirali so leta 1959, ko je bil njihov razrednik Vladimir Močan. Gimnazijo jih je uspešno končalo 17 in vsi so postali uspešni ter so še vedno cenjeni in spoštovani zdravniki, profesorji, gospodarstveniki, politiki. Pet jih je žal že umrlo, štirje pa se tokratnega srečanja zaradi bolezni niso mogli udeležiti. Prišlo jih je torej osem: Zinka Gruškovnjak Bratina, Stevo Dozet, Mira Lündly Kramarič, Milan Kučan, Albina Nećak Lük, Anica Borovič Ostrman, Marta Legen Ovsenjak in Janez Rous.

image
Čeprav Stevo živi v Ljubljani, Janez pa v Radencih, se nekdanja sošolca pogosto srečujeta. FOTO: Oste Bakal

Mira je za srečanje prepotovala najdaljšo pot, prišla je namreč iz Anglije, Albina, Milan in Stevo so se pripeljali iz Ljubljane, preostali pa so iz Pomurja oziroma Štajerske. Vsi so obljubili, da se bodo srečali tudi prihodnje leto in vsako naslednje, dokler jim bo to zdravje dopuščalo. 

image
Pri lastnici gostišča Rajh Tanji Pintarič so vsi dobrodošli, še posebno Milan Kučan. FOTO: Oste Bakal
Deli s prijatelji