LEPE DOGODIVŠČINE

FOTO: Kam so hodili na dopust znani Slovenci?

Kako so preživljali poletje in kaj vse so ušpičili.
Fotografija: Katarina Čas z očetom
Odpri galerijo
Katarina Čas z očetom

Spet je tukaj poletje, za večino težko pričakovani del leta in čas počitnic in dopustov, čas, ko si lahko oddahnemo ter si spočijemo. Spomini na poletje ostanejo za vedno, z nami pa so svoje utrinke iz brezskrbnih počitniških časov delili tudi nekateri znani Slovenci.

Na kmetiji je lepo …

Tanja Žagar na kolesu
Tanja Žagar na kolesu
»Med najlepšimi spomini iz otroštva so dnevi, ki sem jih preživela na kmetiji pri babici, kjer je bil zame povsem drug svet kot doma v mestu. Uživala sem z živalmi, pa na traktorju, na trgatvah, babica mi je podarila celo grabljice, s katerimi sem zelo rada grabila, imela pa sem tudi košek, s katerim sem hodila v drvarnico po drva. Všeč mi je bilo, ko sva z babi hodili v kokošnjak po jajca, pa ko sem v hlevu pazila na kravo, ki sem jo kar sama določila za svojo. Še posebno lepo pa je bilo zvečer na krušni peči, kjer sem se tako rada grela in jedla kislo mleko,« se svojih počitniških dogodivščin spominja Tanja Žagar.

Koroška, Dolenjska, Portorož

​»Večino svojega življenja sem konce tedna in počitnice preživljala bodisi na Dolenjskem bodisi na Koroškem. Vsak petek smo pakirali in priznati moram, da čeprav smo živeli v Ljubljani, v soboto naše prestolnice v mladosti nisem nikoli videla. Ob petkih popoldne nisem smela imeti nobenih aktivnosti,« v smehu pravi Jasna Kuljaj. »Kot precej skromna družina pa smo si vsako leto privoščili tisti magični teden ob morju. Moja babica je delala v Železarni Ravne in v Portorožu so imeli kapacitete, zato smo dopustovali tam,« se spominja voditeljica. »Dopustovali smo tudi v prikolici na Malem Lošinju, najbolj pa se mi je vtisnilo v spomin leto 1995, ko smo se med vojno odpravili v Makarsko, in sicer kar prek Trsta z ladjo, saj po kopnem nismo mogli. Na dopustu smo se imeli lepo in ni bilo čutiti tistega vojnega vzdušja,« se še spominja Jasna.

Lovila ribe in taborila

Jasna Kuljaj se rada spominja svojih počitnic.
Jasna Kuljaj se rada spominja svojih počitnic.
Otroštvo Katarine Čas je bilo močno povezano z Velenjem, ker je tam preživljala poletja pri babici in stari mami, njen oče pa je imel takrat službo v Črni na Koroškem, kar pomeni, da je kot deklica govorila tudi koroško narečje. Mama jo je imela zelo mlada, kar je Katarini še danes zelo všeč, saj je imela zelo mlade strice in tete. »Skupaj smo harali po Velenju in hodili na morje. Luštno je bilo,« je nekoč dejala lepa igralka, ki pa je poletja preživljala tudi z očetom. Pravi, da je skoraj prepričana, da si je želel sina, saj se je obnašala kot deček. »Naučil me je loviti ribe, žvižgati na prste in taborila sva ob Kolpi,« se počitnic z očetom še danes rada spominja Katarina.

Bosonoga lumpa

Blaž Švab ima na počitnice čudovite spomine. »Z bratom Mihom sva se bosa podila po travnikih in gozdovih, igrala sva nogomet in zganjala lumparije. Zelo sva bila dejavna in v pogonu od jutra do večera. S prijatelji smo se skupaj igrali po cele dneve,« se spominja brezskrbnih počitnic. »Ko sva z bratom malo odrasla, sva poleti že pomagala in delala in zaslužila prve tolarje,« nam je zaupal Blaž in dodal, da sta nekoč v cerkvi v Novi Cerkvi stregla svatom in mladoporočencema, v gostilni Pr' Mark pa sta pridobivala delovne navade. »V tej gostilni smo že zelo mladi na pobudo tete Silve Klinc začeli igrati Modrijani!« 
Blaž Švab z bratom Miho. FOTO: OSEBNI ARHIV
Blaž Švab z bratom Miho. FOTO: OSEBNI ARHIV

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije