KNJIGA

Dončićevo biografijo napisal – Dragić!

Objavljeno 05. marec 2019 15.59 | Posodobljeno 05. marec 2019 15.59 | Piše: E. N.

Košarkarjeva mati je že zahtevala izbris spornih podatkov.

Naslovnica knjige, ki je dvignila precej prahu.
Prejšnji teden je čudežni deček svetovne košarke Luka Dončić dopolnil 20 let. Medtem ko smo vsi pričakovali, da bo luč sveta ugledala napovedana biografija izpod peresa Vladimirja Stankovića in Igorja Đurovića, je oba po desni prehitel Ljubljančan Duško Dragić (dober poznavalec formule 1, v digitalni knjižnici najdemo šest njegovih del), ki je izdal elektronsko knjigo Luka Dončić The Story so far (Luka Dončić, zgodba do zdaj).
image
Lukova mati Mirjam Poterbin se je takoj odzvala. FOTO: Uroš Hočevar

Knjiga se je pojavila tudi v kataložnem zapisu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani: v oči zbode predvsem podatek, da so med avtorji poleg Dragića navedeni še štirje: Luka Dončić, njegova mati Mirjam Poterbin, fotograf Aleš Fevžer in novinar Slovenskih novic Drago Perko. Takoj se je odzvala Mirjam Poterbin in za POP TV povedala, da je bila v stiku z avtorjem, a le da bi mu sporočila Dončićevo nestrinjanje s takim načinom dela. Poterbinova je tudi zahtevala, da Dragić zbriše podatek, da sta Luka in Mirjam soavtorja knjige.
Mirjam Poterbin se nadeja, da bodo zadevo sklenili po mirni poti, brez sodnih postopkov.


»Nisem soavtor knjige,« pa je kratek in jedrnat tudi naš novinar Drago Perko, ki Dončićev razvoj spremlja že skoraj celo desetletje, prav tako je soavtorstvo zanikal fotograf Fevžer. V zvezi s publikacijo je spornih več zadev, najbolj očitna je uporaba imen štirih »soavtorjev«. Lukova mama se nadeja, da bodo zadevo sklenili po mirni poti, brez sodnih postopkov. Še enkrat pa se je izkazalo, kako malo je spoštovana in cenjena intelektualna lastnina. 
Deli s prijatelji