OČETOVSKI DOPUST

Bo Cerar diplomatski parket zamenjal za menjavo plenic?

Razneženi minister je sporočil veselo novico.
Fotografija: Miro Cerar pri 55 letih znova okuša radosti očetovstva. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar pri 55 letih znova okuša radosti očetovstva. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zunanji minister Miro Cerar je sporočil veselo novico, da je danes tretjič postal očka. Njegova partnerica Mojca Stropnik je rodila hčerkico Majo. »Mala radovednica je pokukala v svet. Evi in Mihi se je danes pridružila Maja. Čista sreča ob pogledu na novo življenje,« je razneženo zapisal minister.

Ker slovenska zakonodaja omogoča novopečenim očetom uporabo očetovskega dopusta, ki je namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z materjo sodelovali pri negi in varstvu otroka, nas je zanimalo, ali bo Cerar to možnost izkoristil. 

»Minister se zaradi rojstva hčerke ni udeležil današnjega srečanja berlinskega procesa v Varšavi, kjer ga nadomešča državna sekretarka. Sicer zaradi očetovstva ne bodo trpele druge njegove mednarodne obveznosti,« so nam odgovorili na ministrstvu za zunanje zadeve na vprašanje, ali bo Cerar izkoristil očetovski dopust (in koliko časa) in ali bo zaradi tega izpustil kakšen obisk v tujini oziroma srečanje s kakšnim kolegom iz tujine. Ob dodatnem poizvedovanju, ali to torej pomeni, da bo izkoristil očetovski dopust, pa so odvrnili le, da gre za precej osebno vprašanje. Kmalu zatem je prišlo sporočilo, da bo Cerar v ponedeljek na pogovor sprejel kongresnika ZDA slovenskega porekla Paula A. Gosarja

Do 30 dni dopusta

Novopečeni očetje imajo pravico do 30 dni očetovskega dopusta, za katerega država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Pravice do neplačanega očetovskega dopusta ni več. Prvih 15 dni dopusta mora oče uporabiti do šestega meseca otrokove starosti, in to v enem kosu. Če izkoristi manj kot 15 dni, mu neizkoriščeni dnevi propadejo. Dodanih 15 dni plačanega očetovskega dopusta lahko izkoristi najkasneje do konca prvega razreda osnovne šole otroka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije