V DALMACIJI

Alye vrt ne zanima: še kaktus ji je crknil

Pevka Alya si polni baterije v dalmatinski počitniški hišici, ki se je nikoli ne naveliča; le vrtu se je zavestno odpovedala, saj za urejanje nima časa.
Fotografija: Že od nekdaj ima rada morje. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Že od nekdaj ima rada morje. FOTO: osebni arhiv

Če bi rekli, da Alyi marsikdo zavida njeno počitnikovanje, se ne bi zmotili, čeprav obenem utegne držati tudi, da to ne bi bilo čisto res. Ali ima priljubljena glasbenica sploh počitnice, je namreč pravo vprašanje. Zadnja leta je tako rekoč nenehno razpeta med domačim Mozirjem in Dalmacijo.
Nenehno je razpeta med domačim Mozirjem in Dalmacijo. FOTO: mediaspeed.net
Nenehno je razpeta med domačim Mozirjem in Dalmacijo. FOTO: mediaspeed.net

»Preprosto zato, ker sem rada tu in tam. Obožujem prekrasno Savinjsko dolino, vendar imam prav tako rada morje, saj tja zahajam že od otroških let. Všeč so mi dalmatinska tradicija, kultura, morje in ugodna klima,« pravi. S partnerjem na morje zahajata redno, vsak mesec, včasih tudi večkrat. Čeprav ni za prvim vogalom, je razdalja sploh ne moti. »Kilometrov sem navajena, med potjo obenem prefiltriram skrbi in jih pustim za sabo,« pove o pogosti vožnji tja in nazaj.

Njuna dalmatinska hišica ima vse razen vrta. Za urejanje nima časa, tega pa okolica zahteva, saj drugače ni urejena. Če ni pospravljeno, pokošeno in drugo, ni prijetno za oko, daje pa tudi sliko o stanovalcih. Ker ne gre, sta se odločila, da bosta pač brez vrta.


»Še kaktus mi je prišel preč, žal,« pravi. Sicer pa, kdo pravi, da je vrt na morju in počitnicah obvezen? Četudi še tako lep in prijeten navsezadnje pomeni skrb in redno delo, morje in počitnice pa so za odklop, počitek in uživanje. Zanimivo je tudi, da se Alya v nasprotju z marsikaterim dopustnikom ne naveliča iste počitniške destinacije. Prav nasprotno, kljub temu da je v Dalmaciji njen drugi dom, se svoje hiške ne nasiti.

Tam Alya počne druge stvari. Mednje spada tudi kuhanje. »Rada kuham morsko hrano, najrajši na žlico,« razkrije. Na družabnih omrežjih večkrat objavi fotografije jedi, predvsem zdrave hrane. Gostom, ki pohvalijo njeno kuhanje, najraje ponudi svežo morsko hrano in veliko sveže zelenjave in sadja. Uživa tudi pri urejanju počitniškega doma.


»Rada imam, da se imajo ljudje pri meni lepo in da jim je domače. Hiša je kamnita, tradicionalna, notranjost je opremljena z okusom, toplo, rada imam zlate, bež odtenke ter kamen in les, lestence, zofe in lepe drobnarije,« opiše morsko hišico. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije