AKROBATI

Adrenalinski podvig Slovencev 40 metrov nad tlemi (FOTO)

Slovenski akrobati Dunking Devils so znova premaknili mejo mogočega. Na žerjav so obesili največji trampolin na svetu, ki so ga zasnovali sami.
Fotografija: Največji trampolin na svetu je v celoti slovenska zamisel. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Največji trampolin na svetu je v celoti slovenska zamisel. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Po zabijanju na drvečem vlaku marsikdo verjetno misli, da so svetovno znani akrobati Dunking Devils uresničili že vse nore ideje. Z najnovejšo epizodo nove spletne serije DD Squad so dokazali, da še zdaleč ni tako. Adrenalinska serija, ki je na družbenem omrežju tiktok dosegla že več kot 10 milijonov ljudi, nam je postregla z dvema dih jemajočima epizodama, tokratni vrtoglavi podvig pa presega vse meje. Akrobatske vragolije so fantje ponesli visoko v zraku in z žerjava 30 metrov nad tlemi obesili največji trampolin na svetu, ki jih je pognal tudi do 10 metrov v zrak.
Fantje iz Dunking Devils so znova dokazali, da njihove akrobacije ne poznajo meja.
Fantje iz Dunking Devils so znova dokazali, da njihove akrobacije ne poznajo meja.

Največji trampolin na svetu je v celoti slovenska zamisel, ki se je v glavah članov Dunking Devils porodila že pred leti. Izvirno idejo, ki je zajemala postavitev mreže med štiri mogočna drevesa, so nadgradili in dvignili še stopničko višje. V želji, da bi svoje akrobatske vragolije ponesli v zrak, so fantje samostojno zasnovali in sestavili okvir iz aluminijastih stebrov, nato pa ogromno konstrukcijo s površino 150 kvadratnih metrov obesili na žerjav. Gradnja trampolina je traja dva dni, zanj so porabili 36 najlonskih zategovalnih trakov, 300 jeklenih vzmeti, 50 metrov verige in 50 metrov jeklenice.


Izzivu je bil kos le najmočnejši, 42 metrov visok žerjav iz Krančarjeve flote z nosilnostjo 12 ton, ki je največji trampolin na svetu dvignil kar 30 metrov od tal. Mreža, ki je bila v ta namen naročena iz Francije, je DD Squad med izvajanjem vrtoglavih salt in skokov kot edina prepreka varovala pred padcem v globino. Največji trampolin na svetu jih je namreč pognal tudi do 10 metrov v zrak, kar pomeni, da so Gašper, Jan, Matevž in Maks leteli kar 40 m nad zemljo. Adrenalinska izkušnja, ki so jo vsi sodelujoči doživeli prvič, jih je tako navdušila, da si želijo največji trampolin na svetu poleti 2020 postaviti v Ljubljani!

»Občutek, ko lebdiš 40 metrov nad tlemi, od katerih te loči le nekaj tankih vrvic, spletenih v mrežo, je neopisljiv. Telo na začetku doživi šok, sčasoma pa se privadi na nenehno gibanje žerjava in odbijanje mreže, ki valovi pod skoki,« je o izkušnji povedal Maks Veselko. Domen Rozman, idejni vodja Dunking Devils, je dodal: »Postavitev največjega trampolina na svetu je še en projekt, ki dokazuje, kaj vse lahko naredimo, če združimo moči in se povezujemo.


Video, ki je plod slovenskega znanja, je zahteval izjemno usklajenost vseh sodelujočih. Fantje so morali imeti stoodstotno zaupanje, saj prostora za napake ni bilo! V veselje mi je bilo spremljati akrobate, ki so leteli po 10 in več metrov v zrak, in prepričan sem, da se bo video naših vragolij znova razširil po vsem svetu ter tako promoviral našo deželo na sončni strani Alp. Kot pravi naše geslo: Obstaja ena prava smer. Navzgor!« 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije