PLAGIATORSTVO

Boris Kobal se je odzval

Objavljeno 30. januar 2019 09.51 | Posodobljeno 30. januar 2019 10.18 | Piše: T. V.

»Za to ni opravičila.«

Boris Kobal. FOTO: Jože Suhadolnik
Igralec Boris Kobal se je po več dneh molka le odzval na škandal, povezan z njegovim plagiatom. »V stiski sem naredil največjo neumnost v življenju. Za to ni opravičila in bom nosil vse posledice,« se je posul s pepelom.

Zapadel v depresijo

V izjavi za STA je zapisal, da ga je k temu prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel: »Sprašujete se, zakaj sem pri svojih 63 letih storil tako nesprejemljivo dejanje. Razlog je huda osebna stiska, v kateri sem se znašel. Gledališče kot tako mi je dalo nekaj zadoščenja, a ko se ozrem nazaj, vidim, da mi je povsem pobralo zasebnost. V imenu 'boga teatra' sem zanemaril velik del svojega življenja in pristal v osamljenosti in zagrenjenosti. Pred leti sem padel v težko depresivno stanje, moral sem poiskati pomoč. Depresija se je kljub strokovni pomoči v zadnjih letih le še poglabljala,« je pojasnil režiser in igralec.

Vrnil honorar

»Slovenski javnosti se želim opravičiti, ker sem ravnal narobe. To, da sem prevedel delo drugega avtorja in se podpisal s svojim imenom, ni bilo prav. Narobe sem tudi ravnal, ker sem se zavil v molk in slovenski javnosti nisem pojasnil, kaj se dogaja,« je zapisal na začetku. Pojasnilo pa sklenil z besedami: »Želim, da bi se morebitna škoda odpravila in tudi zato je celjsko gledališče že prejelo ves izplačani avtorski honorar.«
Preberite še:

Makarovičeva udarila po Kobalu: Barabe se vedno vračajo kot herpes​

Znani Slovenci, ki so kradli drugim

Na Kobalovo prevaro se je odzvala tudi Rosvita Pesek osebnoPred dvema tednoma so na spletni strani SLG Celje objavili: »Zaradi nastopa okoliščin, ki jih SLG Celje ni moglo predvideti, moramo predstave komedije Profesionalci espe do nadaljnjega odpovedati.« Pod avtorstvo komedije se je podpisal Kobal, ki je besedilo poslal celo na natečaj za žlahtno komedijsko pero leta 2017, a se je izkazalo, da je besedo za besede le prevedel delo La prove generale pokojnega italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Sami prijavili plagiatorstvo

V SNG Celje so napovedali, da bodo Kobala kazensko ovadili. Ker so sami prijavili plagiatorstvo, so dobili zelo nizko kazen zaradi kršenja avtorskih pravic. SLG Celje mora plačati 3063 evra. Za delo Profesionalci espe je sicer Kobal prejel avtorski honorar 13.000 evrov.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji