Boris Kobal: Moje življenje je obstalo

Zaradi plagiatorstva ga je sodnica obsodila na petnajst mesecev pogojne kazni. Režiser in igralec je doživel še en udarec, plačati mora 54.000 evrov odškodnine.
Fotografija: Boris Kobal je zaradi plagiatorstva dobil pogojno kazen. FOTO: ŠPELA KURALT
Odpri galerijo
Boris Kobal je zaradi plagiatorstva dobil pogojno kazen. FOTO: ŠPELA KURALT

Gašper Bergant in Žan Papič sta pred kratkim na youtubu objavila svoj prvi podcast, imenovan Fejmiči, v katerem se sproščeno pogovarjata s slavnimi, za katere si ne želita, da bi utonili v pozabo. V podcastu, v katerem zelo rada govorita o sebi, nabiranju gob, kulinariki in seksu, sta gostila režiserja in igralca Borisa Kobala, ki se je lani znašel na tnalu zaradi plagiatorstva.
Priznal je, da je storil veliko neumnosti in da je plagiat največja. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK
Priznal je, da je storil veliko neumnosti in da je plagiat največja. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK

Spomnimo, lani je Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje ugotovilo, da je njegova komedija Profesionalci espe prevedena različica dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Omenjeno gledališče je predstavo umaknilo s sporeda in zoper Kobala vložilo kazensko prijavo. Zadeva se je letos razpletla, saj je celjska sodnica sprejela dogovor tožilca in igralca, ki je krivdo priznal, ter mu prisodila leto in tri mesece pogojne zaporne kazni.

»Vedel sem, da se bo razvedelo, samo čakal sem z neko določeno apatijo in nemočjo, kdaj bo počilo. Narobe je bilo to, da če sem že hotel narediti neki šok učinek, da zadeve nisem še pravočasno ustavil in povedal, da sem naredil to in to,« se je svojih dejanj pokesal Kobal. O tem sta z njim govorila tudi Bergant in Papič, ki je Kobala brez dlake na jeziku vprašal: »Kako kaj kariera, Boris?«


Režiser in igralec, ki se zaradi škandala zadnje leto ne giblje več v igralskih vodah, mu je odgovoril, da njegove kariere že nekaj časa ni več. »Ustavila se je. Po eni strani se je ustavila zaradi naravnih zakonov, po drugi zaradi mojega početja. Bi rekel neumnosti, provokacije. Kakor koli, sam sem si jo poiskal in nisem računal, da bo odziv tako grozen,« je bil iskren Kobal in še poudaril, da je preživljal hudo psihično stisko.
 

Dodatna kazen


In kot da to ni bilo dovolj, je po tistem, ko ga je sodnica obsodila na petnajst mesecev pogojne kazni za dobo treh let, prejel še en udarec. »Izgubil sem še odškodninsko tožbo za 54.000 evrov,« je komikoma razkril igralec, ki pa ga kljub kazni najbolj boli, da ga zdaj njegova napaka definira. »Ne glede na to, koliko si star, ko se kaj takega zgodi, se tvoje življenje za nazaj v sekundi izbriše in obstane, kot da si naredil samo to in izključno to.«
Komedija Borisa Kobala Profesionalci espe je bila prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. FOTO: JAKA BABNIK
Komedija Borisa Kobala Profesionalci espe je bila prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. FOTO: JAKA BABNIK

Ob tem je še priznal, da so se številni, ki jih je imel za prijatelje, zavili v molk in da se mnogi obračajo stran. »Občutek imaš, kot da imaš koronavirus,« se je napol pošalil. O težkih časih spregovori odločno in na glas, saj se zaveda, da je storil strašansko veliko napako, ob tem pa razmišlja, da bo zelo težko ustvarjal kaj resnega. »Na neki način je odvisno od mojih odločitev, je pa res, da če bi zdaj neko stvar želel režirati, nimam šans,« je realen Kobal in iskreno pove, da si želi, da bi za vedno pobegnil nekam daleč stran.

Druga ideja pa je, da bi ostal doma, naredil popolnoma nič in počakal, da narava naredi, kar ima za narediti, s tem pa je svoja gostitelja spravil v glasen smeh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije