REFORMATORJI NA ODRU

Bohorič in Dalmatin v stripu in na odru (FOTO)

Boštjan Gorenc - Pižama in Nik Škrlec nastopata v predstavi Reformatorji na odru. Projekt je nastal ob 500-letnici rojstva Adama Bohoriča.
Fotografija: Nik Škrlec (levo) in Boštjan Gorenc - Pižama na odru FOTO: Darja Štravs Tisu
Odpri galerijo
Nik Škrlec (levo) in Boštjan Gorenc - Pižama na odru FOTO: Darja Štravs Tisu

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma so konec prejšnjega meseca pripravili premiero stripovske stand up predstave Reformatorji na odru, v kateri nastopata Boštjan Gorenc - Pižama in Nik Škrlec. Komentira jo dr. Kozma Ahačič. Gre za koprodukcijo Cankarjevega doma, Zavoda Škrateljc in Kulturnega doma Krško.

Naslovnica Reformatorjev v stripu FOTO: Jaka Vukotič
Naslovnica Reformatorjev v stripu FOTO: Jaka Vukotič

Ob tem je pri založbi Škrateljc izšel nov strip z naslovom Reformatorji v stripu. Avtor je Boštjan Gorenc - Pižama, ilustrator Jaka Vukotič, strokovni sodelavec in avtor spremne študije pa dr. Kozma Ahačič. Projekt je nastal v sodelovanju s Kulturnim domom Krško in Občino Krško ob 500-letnici rojstva Adama Bohoriča.

Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? »Knjiga je polna presenečenj in bralca popelje v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije,« so sporočili iz založbe Škrateljc.

Boštjan (levo) kot Bohorič in Nik kot Dalmatin FOTO: Darja Štravs Tisu
Boštjan (levo) kot Bohorič in Nik kot Dalmatin FOTO: Darja Štravs Tisu

»Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v odrski adaptaciji stripa navdušili mlade in odrasle. Reformatorji na odru predstavijo nastanek prvega celotnega prevoda Biblije v slovenščino in prve slovenske slovnice. Ko omenimo reformacijo, večina pozna samo Primoža Trubarja, v predstavi so žarometi usmerjeni v Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina.«

Dr. Kozma Ahačič je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in raziskovalec v Sekciji za zgodovino slovenskega jezika pri ZRC SAZU: »Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni, celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrasel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo.«

Konec dober, vse dobro FOTO: Darja Štravs Tisu
Konec dober, vse dobro FOTO: Darja Štravs Tisu

Boštjan Gorenc - Pižama je pisatelj, prevajalec, komik in podkaster. Kot velik zaljubljenec v jezik, ki je tudi skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja, se je z veseljem in veliko študijsko vnemo lotil snovanja stripa o dobi, v kateri se je utemeljeval slovenski knjižni jezik. V predstavi, ki je nastala po njegovi besedilni predlogi, upodablja Adama Bohoriča. »Predstava je poučno zabavna ali zabavno poučna. Osnovna zgodba Bohoriča in Dalmatina na poti do obeh knjig je pretkana s humorjem. Nagovarja predvsem mlade, toda ustvarjalci bomo veseli, če si bodo čas zanjo utrgali tudi starejši, kakršen sem sam,« je povedal Boštjan Gorenc - Pižama.

Nik Škrlec je igralec, TV-voditelj in spletni ustvarjalec. Kot vsestranskega ustvarjalca ga še posebno navdihujejo in nagovarjajo teme, ki razpirajo vprašanja na presečiščih umetnosti in drugih oblik kreativnosti. V predstavi igra Jurija Dalmatina. »Nikoli še nisem sodeloval pri predstavi, ki bi nastala na podlagi stripa, se mi pa zdi, da v svojem razmišljanju in odrski navzočnosti velikokrat delujem stripovsko,« pove Škrlec.

»To je gotovo povezano tudi s tem, da sem njihov strastni bralec, in če bi moral izbrati ključno točko, na kateri bi rad vstopal v Reformatorje na odru, je to gotovo ta. Strip si lahko dovoli marsikaj ter domišljijo bralca velikokrat preseneti z različnimi izstopi in igranjem z dramaturgijo, lastnimi pravili in zgodbo – ampak vse to lahko počne tudi oder!«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas