OBLETNICA

Akrobatska senzacija sredi prestolnice

Objavljeno 21. april 2019 16.21 | Posodobljeno 21. april 2019 16.21 | Piše: A. K.

Ob deseti obletnici so se Dunking Devils z vlakom popeljali po Sloveniji. Oboževalci so lahko na železniških postajah gledali dih jemajoče akrobacije.

Svoj rojstni dan bodo letos praznovali spektakularno z več kot 40 nastopajočimi, in sicer 17. in 18. maja v Hali Tivoli. FOTO: Marko Feist
Letos mineva že 10 let, odkar so priljubljeni slovenski akrobati Dunking Devils začeli presegati meje nemogočega. Takrat so nastopali za žetone LPP in hiperštručke, njihove mame pa so doma šivale trampoline, ko so se strgali.
image
Svoj rojstni dan bodo letos praznovali spektakularno z več kot 40 nastopajočimi, in sicer 17. in 18. maja v Hali Tivoli. FOTO: Marko Feist

Trenirali so v mrzlih dvoranah, za najem katerih so zapravili vso svojo štipendijo. V tem času so očarali že več kot dve milijardi gledalcev, osvojili dva Guinnessova rekorda in dvakrat postali svetovni prvaki, nastopajo pa po vsem svetu. Za sabo imajo že več kot 1800 nastopov v kar 47 državah sveta. Potovanje po Evropi je za njih že stalnica, pogosto jih vabijo tudi na Bližnji vzhod, Japonsko, Kitajsko in v Južno Ameriko. Med drugim so januarja letos nastopili na praznovanju kitajskega novega leta ob boku zvezd, kot je Jackie Chan.

Svoj rojstni dan bodo letos praznovali spektakularno z več kot 40 nastopajočimi, in sicer 17. in 18. maja v Hali Tivoli, ob tej priložnosti pa so sredi Ljubljane pripravili pravi spektakel za radovedneže. Na peklenskem parnem Dunking Devils vlaku, ki je v torek potoval od Novega mesta do Kamnika, so na različnih železniških postajah pričarali del tega, kar bodo lahko njihovi največji oboževalci videli v Hali Tivoli.
image
Fantje so se na nastop pripravljali kar šest mesecev. FOTO: Marko Feist

»Praznovanja naše desetletnice si ne predstavljam brez norega podviga na vlaku. Zabijanje žoge na vlaku na solkanskem mostu in bohinjski progi je projekt, po katerem nas pozna vsa Slovenija. Prav tako smo v preteklih letih tovorni vlak spremenili v akrobatsko igrišče, muzejskega pa smo kar preskočili! Tesno sodelovanje s Slovenskimi železnicami je dokaz, česa smo zmožni s sodelovanjem, in ne oziramo se na to, kaj drugi pravijo, da je mogoče! Posnetke teh podvigov si je ogledalo več kot 30 milijonov ljudi po vsem svetu. Ob naši desetletnici smo se zato odločili peklenski parni Dunking Devils vlak popeljati po Sloveniji in tako omogočiti vsem, da si naš nori šov na vlaku ogledajo v živo!« je o tem prav posebnem projektu povedal Domen Rozman, idejni vodja Dunking Devils.
image
Peklenski parni Dunking Devils vlak jih je peljal od Novega mesta do Kamnika. FOTO: Marko Feist

»Ta dan doživljamo kot prvi višek šestmesečnih priprav na dogodek, ki bo maja. Zadnji teden smo trdo garali in zdaj, ko se je to zgodilo, nas je preplavilo veliko olajšanje. Jutri nas spet čaka nov dan, nove priprave, ki potekajo na več frontah. Potrebno je usklajevanje prek videoklicev in podobno, konec meseca pa se bo zbrala večina nastopajočih. Ta dogodek je prvi takšen v Sloveniji in človeku enostavno ne morem opisati, kaj vse čaka naše gledalce. Tisti, ki bodo tam, bodo že videli,« še pove Domen.

Pred kratkim je fante na Kitajskem občudovala neverjetna milijarda ljudi, vendar je nastopiti doma prav poseben občutek. »Dolga leta smo si želeli vse, kar smo se naučili, pokazati doma. Halo Tivoli smo si izbrali, ker je zibelka slovenske košarke. To ni samo poseben občutek, ampak nam daje motivacijo, da pokažemo nekaj novega. Gre za posebno energijo, ki nas poganja,« dodaja.
image
Dunking Devils v družbi legendarnega Jackieja Chana. FOTO: Osebni arhiv

Ob svoji desetletnici so se Dunking Devils odločili posneti še spletno serijo, v kateri si lahko ogledajo svoje stare videoposnetke. V videih prikažejo najzabavnejše anekdote iz časa svojih začetkov, komentirajo neposrečene nastope in se spominjajo, kako so takrat razmišljali.

»V tistih časih smo samo čakali na kakšno priložnost, da smo se lahko pokazali. Vse leto smo trenirali, da smo lahko na koncu imeli tri, štiri nastope. Trampoline smo prevažali kar na strehi od avtomobila, tudi po dežju,« svoje spomine deli eden od ustanovnih članov Marko Knafelc. O adrenalinskem spektaklu, ki bo maja njihove oboževalce pustil odprtih ust, pa pravi, da bodo pokazali veliko več kot le zabijanje košev.
Gre za nekakšen slovenski Cirque du Soleil.


»Obiskovalci bodo doživeli dih jemajoče trike na trampolinskem zidu, vratolomne skoke z ruske gugalnice in nore akrobacije na mini trampolinih. Povezali smo se tudi z drugimi slovenskimi akrobati, plesalci in ustvarjalci. Gre za nekakšen slovenski Cirque du Soleil,« še napoveduje Rozman.
Deli s prijatelji