OSEBNOST TEDNA

Zgolj lepota ni dovolj

Objavljeno 21. julij 2013 11.19 | Posodobljeno 20. julij 2013 20.20 | Piše: Maja Debeljak

Da je Iris Mulej, ki si je nabrala kar 12 lepotnih naslovov, tudi uradno pametna, so pred leti pokazali rezultati prestižnega kluba Mensa.

Iris Mulej. Foto: Črt Majcen

Iris Mulej je Slovenka z največ lepotnimi naslovi. Menda si jih je od 16. leta, ko je na oder lepotnega tekmovanja stopila prvič, in sicer v Kopru, nabrala kar 12. Nadela si je tudi obe najprestižnejši lenti – kot miss Universe 2002. in miss Slovenije leta 2006. Na svetovna tekmovanja sicer ni šla po kakšen odmeven uspeh, to 1981 rojeno dekle je prepametno za taka sanjarjenja, ampak navezovat stike. Kar ji je šlo in ji gre še vedno dobro od rok.

Spor s kandidatko

Ko so jo pri okoli tridesetih spraševali, ali bi še tekmovala, je iskreno povedala, da si ne predstavlja, da bi še kdaj odgovarjala na neumna vprašanja v slogu kaj bi storili za boljši svet. Ko je bila nedavno v žiriji pri izbiranju nove slovenske miss, je eno od kandidatk vprašala, kdo je legendarni južnoafriški voditelj, ki se bori za življenje. Lepotica se je z Iris prav nič elegantno zapletla v sporček, vprašanje se ji je zdelo … nepošteno. Ampak še bolj kot to so Iris presenetili odzivi na spletnih forumih, na katerih so se nesramne opazke vsule bolj na njen račun kot pa na račun nerazgledane kandidatke. Saj je otrdela v letih, odkar je v središču pozornosti, ampak včasih gredo reči čez rob dostojnega. Zgrožen jo je branil tudi Črt, njen dolgoletni fant, s katerim sta se, čeprav zaljubljena, razšla. On s kariero v Nemčiji, ona z agencijo doma – daleč od oči, daleč od srca. Zgodba je v suši poletnega dogajanja dobila pozornost, ki si je pravzaprav ni zaslužila.

In ob vsem tem je njeno v življenje vskočil še frfrasti Denis Avdić s pripombo o njeni plastičnosti. Zahtevala je opravičilo, resno, prek odvetnika. Morda bi tovrstno pripombo v kakšnih drugih okoliščinah ignorirala, tokrat pa trenutek za to preprosto ni bil pravi.

Kako pametna je v resnici

Iris se je učila iz izkušenj, tudi nekaterih manj prijetnih, z nespodobnimi povabili vred. Da je tudi uradno pametna, so pred leti pokazali rezultati prestižnega kluba Mensa. Zgodbo o njenem IQ so mediji takrat napihnili do neba in čez, pozornost je sicer godila tako Iris kot Mensi, ampak večina dobrih reči skriva sprva neopazne pasti – mediji so takrat namreč tekmovali tudi v tem, kdo jo bo razkrinkal in dokazal, da vendarle ni tako pametna. Njen IQ in lepotne operacije, ki jih ni bilo, razen povečanja prsi, pa obnašanje čivave Taya, ki ga prenaša v svoji torbici … Vse to so zgodbe, ki se v zvezi z njo vedno znova ponavljajo in premlevajo. Ona pa gradi svojo kariero.

Bila je obraz in telo številnih prestižnih modnih znamk, ne le v Sloveniji, da se razumemo. Los Angeles, Miami, Milano … Zna se vesti pred kamerami in fotoaparati, na modnih stezah, v elitni družbi … Ne, Jorga Haiderja ni vpraševala o dvojezičnih tablah, ko se je nekoč bolj po naključju znašla z njim na isti fotografiji. Kot rečeno, ni vsak trenutek za vse, in ne, misice vendarle niso za to, da vsak trenutek rešujejo svet.

Biti lep ni dovolj

Seveda so ljudi najbolj razvnele njene fotografije za Playboy. Dolgo se je čakalo, preden je vendarle odvrgla vse krpice. Ko je to storila, je storila v velikem slogu, na čarobni plaži Ria de Janeira. Rada je v središču pozornosti, menda gre to vštric z njenim horoskopskim znamenjem – je namreč dvojček, a marsikatero reč naredi tudi z manj pompa. Tudi marsikatero dobrodelno stvar, pravijo. Ampak ljudje imajo večinoma še vedno raje drugačne podobe misic, najbrž je bil psiček Tay – s polnim imenom Tiger Winston – v zvezi z Iris omenjen precej večkrat kot na primer njeno otroštvo. Ki ni bilo posebno lahko – brez očeta, z mamo, ki je srečo neuspešno iskala v še dveh ponesrečenih zakonih, sestro in mlajšim bratom. Precej so se selili, ni bilo ustaljenosti, je pa bilo zato veliko ljubezni. Mama Elvira Barba je tudi skrbnica otrok. Njena vrata so bila zanje vedno na široko odprta, njeni lastni otroci pa zato niso bili za nič prikrajšani.

To ljubezen pa tudi optimizem in voljo do življenja ima v svojih genih tudi Iris. Dela trdo, zgolj to, da si lep, vendarle ni dovolj, če hočeš sijati in plesati več kot eno poletje. Kar bi že lahko spoznali (in se s tem sprijaznili) tudi tisti, ki v njej vidijo zgolj še eno butasto miss. Ker to pač ni.

Pet vprašanj za Iris Mulej

Vaša najizrazitejša značajska 
lastnost?
Pozitivnost in razigranost.

S kom bi si želeli preživeti dan?
Z najbolj ljubljenim človekom – to je moja mami ali moj življenjski partner.

Vaša največja razvada?
Čokolada!

Vaša najljubša knjiga?
Več različnih knjig o duhovni rasti.

Vaša najljubša jed?
Morske jedi, na primer pečena hobotnica.

Deli s prijatelji