ODZIVI

Tuji mediji: Aščićevi zamerijo, ker je Hrvatica iz Bosne

Objavljeno 03. september 2015 12.50 | Posodobljeno 03. september 2015 12.17 | Piše: A. K.
O dogajanju na nacionalki poročajo tudi naši južni sosedje.
Jelena Aščić.

O potezah na RTV Slovenija, ki razburjajo javnost, poročajo tudi mediji zunaj naših meja. Hrvaški spletni portal Index danes piše o političnih vplivih na nacionalko, kot glavni vir pa navaja Mladino, v kateri so poročali, da RTVS širi nacizem, rasizem in šovinizem.

Ob tem poročajo, da je programski svet nacionalke razpravljal o tem, ali sme Jelena Aščić, ki je po poreklu Hrvatica iz Bosne, voditi osrednjo informativno oddajo Dnevnik. Nekateri člani sveta naj bi bili proti temu, da bi Aščićeva prav zaradi svojega porekla vodila Dnevnik ob državnih in verskih praznikih.

Istega dne je v javnost pricurljala novica, da Aščićeva Dnevnika ne bo več vodila, o tem, kakšne bodo njene nove zadolžitve, pa vodstvo ne pove ničesarimage. Index poroča, da je Aščićevo, ki je sicer večkrat nagrajena novinarka, med drugim je nagrado prejela tudi za dokumentarec Gradimo suženjstvo, degradirala direktorica Ljerka Bizilj.

Sicer pa hrvaški spletni portal poroča, da je Aščićeva le ena izmed žrtev novega vodstva nacionalke. Med drugim omenjajo tudi Erika Valenčiča, ki je svoje Zadnje zrcalo tedna zaključil z besedami »Smrt fašizmu, svoboda narodu«, prav tako poročajo tudi o novinarki Heleni Milinković, ki ne bo več vodila oddaje Globus.

Index še omenja, da je za prihodnji teden napovedan shod pred stavbo nacionalke, Aščićeva, Milinkovićeva in Valenčič pa imajo, po odzivih na družbenih omrežjih sodeč, veliko podporo javnosti.

Deli s prijatelji