ZASLIŠANJE PRIČ

Spor med Verbotnovo in RTV: razkrili so zasebna sporočila

Objavljeno 17. maj 2015 21.08 | Posodobljeno 17. maj 2015 21.09 | Piše: Anita Krizmanić

Podjetje Bumerang zaradi domnevne kraje idej zahteva 125.000 evrov odškodnine.

Dejan in Natalija bosta zibala marca prihodnje leto.

Spor med podjetjem Bumerang, ki je v lasti slovenske pevke Natalije Verboten in njenega moža Dejana Bojiča, in RTV Slovenija se nadaljuje.image Na zaslišanju je tokrat kot priča prvič na sodišču nastopila tudi Natalija, ki je podrobno razložila, kako je nacionalka izkoristila njene ideje iz oddaj Pri Jožovcu z Natalijo ter Hit parada in jih na male zaslone lansirala kot narodnozabavni šov Slovenski pozdrav, ki ga vodi modrijan Blaž Švab.

Natalija: Ukradli so moje ideje

Natalija zatrjuje, da so ideje Slovenskega pozdrava v 95 odstotkih povzete po oddaji Hit parada. Glasbenica, ki je sicer 10 let sodelovala z nacionalko, pravi, da so prvo sezono oddaje Slovenski pozdrav snemali pri Avsenikih, sama pa je že pred časom, ko je to storila sama, dejala, da tam vlada vzdušje, ki si ga želi ustvarjalec prikazati. »Avtorja oddaje Smiljan Greif in Blaž Švab sta oddajo prej delala v studiu v Mariboru, kar je bilo dolgočasno. Sama sem izbrala prostor pri Avsenikih, saj sem želela ustvariti občutek domačnosti in prešernega vzdušja,« je uvodoma povedala Natalija. Ukradli naj bi ji tudi ideje o predstavitvi krajev, znane osebnosti ali župana, ki v oddaji predstavlja svoj kraj, prav tako pa naj bi v Slovenskem pozdravu povzeli njen izziv za voditelja.

Sporen naj bi bil tudi tako imenovani moment presenečenja, v katerem je v originalni različici fant za roko zaprosil dekle, v Slovenskem pozdravu pa so Modrijani na domu obiskali invalidno gledalko in gledalce pozvali, naj jim pošiljajo svoje želje, ki jih bodo izpolnili. »To ni bil edini primer. Bilo je še presenečenje mlade pevke, ki je lahko v živo zapela z Gadi. Prav tako je bila moja ideja razgibano vodenje, ki je potekalo na različnih lokacijah. Nisem si želela klasičnega vodenja, tu pa gre za idejo avtorja,« poudarja Natalija in dodaja, da se je to »razgibano vodenje pozneje čudežno pojavilo tudi v Slovenskem pozdravu«.

Gledanje je bilo zanjo velik stres

Nadaljuje, da je bila ukradena tudi ideja o petju voditelja. »Res je, da je Blaž Švab pevec, vendar se ni zgodilo v nobeni od prejšnji oddaji, da bi voditelj s petjem pesmi napovedal prihod ansambla na oder. V drugi sezoni so uporabili kar nekaj naših idej, na primer dva voditelja, ki sta oba glasbenika. Voditeljski par je zapel uvodno pesem, Švab tega v prvi sezoni ni naredil, v drugi pa. To je bilo predvideno v oddaji Hit parada in povzeto v oddaji Slovenski pozdrav,« pravi Natalija, ki je ogorčena tudi nad rubriko Mali velikani, ki se je je domislila sama. Sklenila je s tem, da je bil zanjo velik stres gledati oddajo, h katere ustvarjanju so jo najprej povabili, tudi predlog zanjo je oddala, čez približno pol leta pa so jo zavrnili. »Obvestili so me, da predlog ni bil sprejet. Potem pa vidiš enako oddajo s svojim konceptom na televiziji, pod katero so podpisani drugi ustvarjalci. V teh 10 letih sodelovanja z RTV Slovenija sem videla in slišala marsikaj, odtujevanje idej drugim pa se menda pogosto dogaja. Drugi se nikoli niso odzvali in mislili so, da bo enako z mano. Toda jaz nisem bila tiho in sem reagirala,« je še povedala Natalija.

Razkrita zasebna sporočila

Kot pričo je sodišče povabilo tudi Igorja Pirkoviča, urednika oddaje Tednik, ki je v tistem času menda sodeloval pri izboru koncepta za oddajo Slovenski pozdrav. Pirkovič je 24. decembra 2013 pljunil v lastno skledo in Bojiču poslal sporočilo prek facebooka, ki se je glasilo: »Res me zanima, kako se bo razpletlo s tožbo. Je pa nekaj še bolj zanimivo. Mislim, da je bilo javno povabilo le farsa. Tudi sam sem bil pri podobni zadevi, ko so iskali koncept za sobotno in nedeljsko popoldne. Pri obeh so bili že odločeni, da ničesar ne izberejo. Imeli so očitno že svoje načrte. Groza.« Takrat se je zgražal, da so mu oddajo obljubili s figo v žepu, a se je Pirkovič na sodišču branil, da je »njegove izjave potrebno vzeti kot posledico čustvene reakcije in da je bil pač jezen«. Zanikal je, da je bil razpis objavljen, da se pridobijo ideje drugih avtorjev in se potem uporabijo pri oddaji Slovenski pozdrav.

Sojenje o zadevi se bo nadaljevalo, saj je zagovornik podjetja Bumerang Franci Matoz, ki je poudaril, da poravnava z RTV Slovenija očitno ni možna, zahteval še zaslišanje Nine Osenar, ta pa se obravnave ni udeležila. Opravičila naj bi se, da »dejavnosti ne pozna in da s toženo RTV Slovenija sodeluje šele od marca 2015 ter da o zadevi ne bi mogla ničesar izjaviti«. 

Deli s prijatelji