RAZMERJA

Sin Filip Rosviti Pesek: Mat‘, dej ne seri

Objavljeno 09. april 2013 09.12 | Posodobljeno 09. april 2013 00.00 | Piše: A. L.

»Še zdaj čakam, kdaj se bodo pojavile neumne ideje, ponočevanje. Tistih telečjih let ni bilo. Zmeraj bolj je funkcioniral kot naš sogovornik. Že nekaj let se pogovarjamo kot trije odrasli,« je pohvalila sina.

Rosvita Pesek z Mitjo Ferencem.

LJUBLJANA – »Igrati košarko, biti uspešen v šoli, biti uspešen v socialnem življenju. Pritisk, ki ga čutim, je izključno moj. Nikoli ga nisem čutil, ker je moja mama Rosvita Pesek,« je v radijski oddaji na Valu 202 povedal 18-letni Filip, sin Rosvite Pesek. »Počutim se kot zdrav mladostnik,« je dodal. 

Staršem je zelo hvaležen: »Mami zato, ker si je vzela čas zame, ker je dala srce v mojo vzgojo, odraščanje. Očetu, ker je včasih zarohnel in mi povedal, kaj je prav in kaj ne. Še vedno to dela. Obema sem hvaležen za ljubezen, toplino.«

»Mama si želi vnukov, ji je že malo dolgčas,« pravi Filip.

Ni delal nalog

Rosvita se je z možem Tadejem Omerzelom ločila, ko je bil njun sin star 10 let. Že prej pa se je Filip zavedal, da oče in mati ne bosta več živela skupaj. Rosvita meni, da se je odnos s sinom po tem spremenil, se pa z njim nista pogovorjala o tem. Filip razkriva, da je bil ob tem razočaran: »Predvsem zato, ker sem vedel, da ne bom obeh videl vsak dan, nisem pa v sebi čutil nobene jeze. To sta naredila zato, da bosta lažje živela. Nesmiselno je vztrajati, če ne gre.« Takrat je obiskoval četrti razred osnovne šole in edina posledica ločitve, ki se je sam spomni, je, da v šoli kakšne štiri mesece ni delal domačih nalog.

Rosvita o sinu Filipu pravi, da nikoli ni bil pubertetnik. »Še zdaj čakam, kdaj se bodo pojavile neumne ideje, ponočevanje. Tistih telečjih let ni bilo. Zmeraj bolj je funkcioniral kot naš sogovornik. Že nekaj let se pogovarjamo kot trije odrasli,« ga je pohvalila.

image
Filip Pesek Omerzel je tudi košarkar. Kariero si želi nadaljevati v tujini (Eurobasket.com).

Na razplet ločitve še danes ponosna

Voditeljica Rosvita pojasnjuje, da razhod s Tadejem ni bil običajen, kot navadno o tem beremo: »Na to zgodbo sem še danes ponosna. Pri razhajanju se navadno pokaže tisti drugi, manj prijetni jaz. Midva s Tadejem sva se o tem dobro pogovorila in nikoli ni bilo 'podajanja' otroka. Filip nikoli ni imel nobenega urnika. Ko si je želel kje biti, je lahko bil. Imela sem to srečo, da sva bila s Tadejem partnerja, tudi za pogovor.«

Sicer ima Filip po očetovi strani še eno družino, s katero se dobro razume. Je tudi polbrat.

Odhaja v Ameriko

Kdo je bolj navezan na koga? »Bolj se je mama 'privezala' name, kot jaz nanjo. Stalno si želi biti ob meni in bi se rada pogovarjala. 'Pusti me, rad bi bil sam,' ji rečem včasih. Sem pa seveda navezan nanjo. Vseeno pa zame ni, kako naj rečem, da se ne bo čudno slišalo, noben problem teden ali dva preživeti brez nje.« Sicer pa Filip odhaja na študij v Ameriko in si že predstavlja, kako bo stisnilo mamo ob odhodu: »Vem, kakšna je mami, kakšna je njena mami, torej babi ... Smo čustvena družina. Razumem, sem edinec.«

Rosvita je od nekdanjega moža izvedela za Filipovo idejo o odhodu v Ameriko. Sama je mislila, da bo pristal na ljubljanski filozofski fakulteti. Čez lužo se ji je zdelo enostavno predaleč, zato je sinu pošiljala razne povezave. Omenila je špansko Barcelono, kjer imajo tudi dobre košarkarske klube. To se ji je zdela še obvladljiva razdalja, ko se lahko usedeš v avto in se na cilj lahko pripelješ v kakšnih 12 urah.

Discipliniran

Rosvita je sina pohvalila, da je izredno discipliniran, da ima omaro urejeno tako, da bi se lahko tudi sama zgledovala po njem. Meni, da je največji razlog za tako skrbnost dejstvo, da je športnik. »Ni zamujanja, vse je naštudirano do minute,« pravi.

Še vedno pa Rosvita – tako kot vsaka mama – sina občasno spravi v zadrego. S crkljanjem in kakšnim poljubčkom ... Zato ji včasih reče, seveda v šali: »Mat', dej ne seri.« Ona pa: »To je tko v redu, pa sej te moram mal pokušvat

Deli s prijatelji