SREČANJE

Ruska noč minila brez vodke

Objavljeno 26. maj 2013 20.16 | Posodobljeno 26. maj 2013 20.16 | Piše: A. J.

Na družabno-poslovnem srečanju Ruska noč v Murski Soboti so se v prisrčnem ozračju zbrali mnogi vidni domači in ruski poslovneži.

Podjetnik Janez Škrabec in župan Murske Sobote Anton Štihec sta se strinjala, da je Prekmurje še kako primeren kraj za slovensko-rusko srečanje. Foto: Matej Rener

Rusi ne pijejo več vodke, ruske ženske pa so resnično lepe, sta bili le dve od številnih zanimivosti, ki so jih v soboto, na predvečer polne lune, izvedeli gostje družabno-poslovnega srečanja Ruska noč. Dogodek v organizaciji Agencije Pira je pod eno streho – hotela Diana v Murski Soboti – združil številne slovenske poslovneže, ki uspešno sodelujejo z Rusijo, pa tudi nekatere v Sloveniji delujoče ruske poslovneže.

Kako se učiti rusko

V prisrčnem in prijateljskem ozračju, ob tipičnih ruskih dobrotah, kot so solata olivje, boršč in biftek stroganoff, so si gostje ogledali zabaven, z ruskim plesom in petjem začinjen program ter prisluhnili nekaterim uspešnim rusko-slovenskim poslovnim zgodbam podjetij, kot so Mura, Radenska Radenci in Riko. Direktor Rika Janez Škrabec je v pogovoru z moderatorko Bernardo Žarn odkrito spregovoril tudi o bolj zasebnih plateh sodelovanja z Rusijo in zbrane večkrat pripravil do bučnega aplavza pa tudi do smeha. Pripovedoval je, denimo, tudi o tem, da je njegova najljubša ruska beseda ljubov (ljubezen) in da se je ruskega jezika najbolje učiti, ko si ledik in fraj. »Pred 25 leti sem bil svoboden kot ptička na veji, odprt za nove stike in v Moskvi sem imel … hmm … zelo zanimive prijateljice,« je povedal Škrabec. Prav letos teče 25 let, odkar je 9. maja, na takratni jugoslovanski praznik dan zmage, prvič stopil na ruska tla.

Da vodka resnično ni več najbolj priljubljena pijača, je potrdil neuradni del dogodka, saj so zbrani, namesto z rusko žgano pijačo raje – do poznih nočnih ur, kolikor je trajal dogodek – trkali s kupicami žlahtne kapljice.

Deli s prijatelji