NAVDUŠUJE

Ramsayju je ponudila krvavice po slovensko

Objavljeno 09. julij 2015 21.40 | Posodobljeno 09. julij 2015 23.50 | Piše: Anita Krizmanić
V ameriški različici šova Masterchef, ki ga vodi neizprosni Gordon Ramsay, kuha tudi Katrina Kozar. Njen praded John se je leta 1900 iz Ljubljane preselil v ZDA, 34-letnica je na svoje slovenske korenine zelo ponosna.
Katrina se je v Ramsayjevem šovu izkazala, saj se je uvrstila med 12 najboljših. Foto: Fox TV

Kuharski šov Masterchef Slovenije se je pred kratkim končal, zmago in 50.000 evrov je v žep pospravil Primorec Sašo Miljuševič, a to še zdaleč ne pomeni, da je omenjena kuharska oddaja opravila s Slovenci. Ameriška različica, ki jo spremlja na milijone ljudi po vsem svetu, je namreč letos postregla s presenečenjem, ki je zanimivo tudi za slovenski narod. Med najboljših dvanajst se je pri kuharskem mačku Gordonu Ramsayju uvrstila Katrina Kozar, ki je odraščala v slovensko-nemški družini, na svoje korenine pa je izjemno ponosna. Čeprav je 34-letnica trenutno zelo zaposlena in jo novinarji oblegajo z vseh strani, si je utrgala nekaj trenutkov za Slovenske novice in nam zaupala nekaj podrobnosti o svoji družini in uspehih v Masterchefu.

Najraje ima potico

Slovenskega jezika ne govori in ne razume, a naša kuhinja se ji je zaradi prednikov usidrala globoko v srce. »Slovenska hrana je krepka in polna okusov. Moja najljubša jed je potica. Moja teta Jeanie in oče Jerry jo pogosto pečeta. To je postala nekakšna tradicija v naši družini,« pravi simpatična Katrina, ki je mojstra svetovne kulinarike Gordona Ramsayja v eni izmed zadnjih oddaj presenetila in navdušila – s krvavicami. Razložila nam je, zakaj je tvegala in jih ponudila sodnikom. »Moj ded John je leta 1900 prišel iz Ljubljane v Ameriko in se tukaj zaposlil kot mesar. Vsak dan je pripravljal sveže krvavice in z njimi, kot tudi z zeljem in polko, navduševal ljudi. Ljubezen do omenjenega se je zato prenašala iz roda v rod. Jaz pa obožujem krvavice in vedela sem, da jih preostali tekmovalci ne poznajo, zato sem se odločila, da bom predstavila in pripravila del svoje dediščine. Želela sem si, da bi skuhala nekaj drugačnega, zato sem tvegala in sodnikom pokazala, da sem neustrašna,« pravi Katrina.

Navdušena nad Ljubljano

O deželi pradeda ne ve prav veliko, je pa izdala, da je njena teta Kathy pred kratkim obiskala Slovenijo in družini povedala čudovite stvari o Ljubljani. »Pokazala mi je fotografije, nad katerimi sem bila navdušena. Želim si, da bi nekoč obiskala Slovenijo in se na lastne oči prepričala o lepotah dežele, iz katere prihaja moja družina,« razlaga Katrina, ki ima še sestre Heidi, Sarah in Kelly. Tudi one ne govorijo jezika pradeda Johna, osnove slovenščine pa pozna njihov oče Jerry. A vrnimo se na tekmovanje, ki je trenutno središče Katrininega življenja. Povprašali smo jo, ali je imela med predstavitvijo svoje prve jedi, s katero se je uvrstila v tekmovanje, kaj treme pred neizprosnim Ramsayjem. »Malce sem bila živčna, a potem sem se opomnila, da je tudi on le človek. Skrben in razumevajoč. Da, vsekakor je eden najbolj razumevajočih ljudi, saj mi daje navdih, obenem pa je oseba, ki človeku zna pokazati hudiča,« v smehu pravi Katrina in dodaja, da je Ramsay odličen mentor, za katerega se je vredno potruditi.

Med dvanajsterico najboljših

»Zaradi njega sem v sebi našla moč, ki me žene naprej do zmage. Ko mi je Gordon povedal, da upa, da bom v kuhinji Masterchefa zdržala še dolgo, me je oblila kurja polt. Še vedno razmišljam o tistem trenutku. Počaščena in blagoslovljena sem, da sem dobila to priložnost,« je ponosna Katrina, ki se je s svojimi izvirnimi in slovenskimi jedmi uvrstila med dvanajst najboljših. »Biti med dvanajsterico najboljših kuharjev v Ameriki je razburljivo. Kuhanje je postalo moja strast in nekakšno življenjsko vodilo,« pravi Katrina. Poleg družine jo podpira tudi fant Alex, ki jo je v bistvu prepričal, naj se prijavi v šov. »Večno bom hvaležna za vso njegovo podporo in ljubezen, poleg tega pa ne smem pozabiti svoje mame Judy, očeta Jerryja, svojih lepih sester, tet Jeanie in Kathy, Kathy M., Sarah in drugih,« našteva 34-letnica, ki je hvaležna tudi tistim, ki zanjo navijajo v Sloveniji. »Zahvaljujem se vam za vso podporo in ljubezen. Resnično sem ponosna, da prihajam iz tako čudovite dežele, kot je Slovenija,« nam sporoča Katrina.

 

 

Deli s prijatelji