ENOTA 2014

Podpisnikov vsak dan več: Rešujemo vas, se vi zavedate tega?

Objavljeno 27. december 2014 21.32 | Posodobljeno 27. december 2014 21.33 | Piše: S. U.
Resničnostni šov Enota 2014, ki spomladi prihaja na male zaslone, še vedno buri duhove.

Saj se še spomnite? Pop TV je pred kratkim najavil nov resničnostni šov Enota 2014, ki spomladi prihaja na male zaslone. V njem bodo prostovoljni gasilci tekmovali za 50.000 evrov. Toda gasilci očitno nad tem niso najbolj navdušeni. Potem ko se je sprožil plaz kritik na spletnih omrežjih so začeli podpisovati še spletno peticijo. V začetku tedna smo poročali, da jo je podpisalo že več kot 1100 nasprotnikov,image število iz dneva v dan narašča. Številka je zdaj že krepko preko 4000 podpisnikov, iz dneva v dan pa prihajajo nove kritike.

»Če bi bili res vsi isti, bi lahko lažje naredil tekmovanje. A pri gasilcih so razsežnosti znanja od gasilca do gasilca tako zelo različne, da je popolnoma nemogoče reči, kdo je najboljši. Kaj če je en res dober strojnik, obvlada vse okoli kamiona, en je res dober vodja, spet tretji pa obvlada motorko,« pravi komentator, ki se je poimenoval Jezen. »Gasilci so prepoznavni po svojih humanitarnih in ne sebičnih dejanjih. Teh 50.000 evrov je premalo za njihovo požrtvovalnost,« meni drugi.

Med njimi ni razlik

»Fantje, dekleta, možje in žene. Vsako sodelovanje v tem šovu ne samo, da meče slabo luč na vas kot gasilce ter na vaše društvo, ampak tudi ne koristi nikomur razen nekaterim posameznikom. Kot gasilec se spopadam z dotrajano in izrabljeno opremo in pomanjkanjem sredstev; z vedno manjšimi finančnimi dotacijami, saj tako vlada kot občine krčijo proračune. Po drugi strani pa od nas pričakujejo stalno pripravljenost ter pomoč in požrtvovalnost. Zmanjšujejo izobraževanja, omejujejo število mest in postavljajo vedno višja merila. Kmalu vam bodo lahko pomagali samo še inženirji in drugi iz pisarn. Ampak ti ne hodijo na intervencije ... Zato se ne igrajmo s tem ognjem,« pa je zapisal gasilec Brane.

»Vsak gasilec, vsako prostovoljno gasilsko društvo je najboljše, med nami ni razlik. Svoje življenje tvegamo, da vas spravimo iz nevarnosti, svojo zaščitno opremo vam pustimo trgati, ker se nas tako oklepate, kadar vam grozi nevarnost, svoja vozila poškodujemo, kadar je treba rešiti koga. Pa se vi zavedate tega?«

Deli s prijatelji