SLOVO

Odšel je Alojz Grnjak

Objavljeno 14. november 2014 19.00 | Posodobljeno 14. november 2014 19.00 | Piše: O. B.
Ključne besede: Alojz Grnjak
V 86. letu se je poslovil legendarni Prlek.
Alojz Grnjak na svoji harmoniki. Foto: Oste Bakal

V noči na sredo nas je v 86. letu življenja zapustila prleška legenda narodno-zabavne glasbe, Alojz Grnjak iz Ljutomera.

Več kot 40 let je ta ljudski godec s svojo frajtonarico spremljal ljubiteljske folklorne skupine iz Prlekije, Folklorno skupino pri KS Železne Dveri, Folklorno skupino Društva upokojencev Ljutomer, Folklorno skupino KD Manko Golar Ljutomer, in več kot 30 let igral tudi pri Folklorni skupini Prlek, ki zdaj deluje pod imenom Veseli Prleki pri Klubu prleških babic iz Pristave. Svoje znanje in talent za frajtonarico je nesebično prenesel na mlade in jih naučil osnov igranja na ta inštrument. Bil jim je dober zgled ljubiteljskega kulturnega ustvarjalca, ki je svoj prosti čas razdajal za druge in s tem bogatil tudi sebe.

»Njegove pesmi bodo za vedno ostale z nami, nekatere so ponarodele. Leta 2008 je društvu Künštni Prleki podaril pesem Železnodverska, ki je himna Republike Prlekije. Kljub častitljivi starosti je vedno z veseljem vzel v roke harmoniko, toni, ki so dražili prisotne, so postajali vedno bolj otožni,« je povedal predsednik EKD Künštni Prleki in predsednik Republike Prlekije Milan Belec

Deli s prijatelji