PO VESELICI

Modrijani nočejo vzeti honorarja

Objavljeno 16. junij 2015 09.18 | Posodobljeno 16. junij 2015 09.20 | Piše: Mojca Marot

Policija še ni izsledila lopovov, ki so gasilcem ukradli denar.

Fotografija z nastopa.

LJUBLJANA – Najbrž si težko predstavljamo, kaj vse so v soboto v zgodnjih jutranjih urah razmišljali prostovoljni gasilci iz Zadobrove, Sneberij in Novega Polja, ko so izvedeli, da so ostali brez celotnega izkupička petkove veselice. Kot smo v Slovenskih novicah poročali, so gasilci na posestvu nekdanje Agro Emone, streljaj od gasilskega doma, pripravili težko pričakovano veselico, na kateri so igrali člani ta hip daleč najbolj popularnega narodno-zabavnega ansambla Modrijani. Tri leta so čakali nanje, saj so fantje res zelo zasedeni. Da je veselica res uspela, je pripomoglo tudi vreme, saj je bila petkova noč prijetno topla, kot nalašč za žur. Ljudje so se veselili, peli in plesali na takte Modrijanovih hitov, tudi žeja je bila velika. Da bi zbrali še več denarja, so organizirali srečelov. A zloba nekaterih pač ne pozna meja, in medtem ko so gasilci v skrbno zaklenjen prostor v kleti njihovega gasilca Danila Dimnika pridno nosili vse, kar so zaslužili, so nekateri to opazovali in skovali načrt. 
Počakali so, da je malo pred drugo uro zjutraj priromala v klet še ena, najbrž zadnja kaseta z gotovino. Nato so s pajserjem razbili ključavnico, pobrali vse kasete z izkupičkom in z bogatim plenom že nameravali pobegniti, ko sta se jim po robu postavila Danilov brat Andrej Dimnik in še en gasilec Jože, ki naj bi nepridiprave zalotila pri delu. Eden od teh je Andreju zagrozil s pištolo in izdavil nekaj takega kot »Legni ili pucam!« Danilo je slišal ropot in se še sam napotil proti kleti, kjer se je njegov brat ravno pobiral s tal, a o zlikovcih, ki so bili očitno oboroženi, že ni bilo več sledi. O dogodku so gasilci nemudoma obvestili tudi Policijsko upravo Ljubljana. Policisti, kriminalisti in forenziki so bili v treh minutah na Sneberski cesti, a jim do včeraj še ni uspelo izslediti oboroženih roparjev. Iskanje storilcev se tako nadaljuje, policisti o dogodku še vedno zbirajo obvestila.

Ostanite pogumni še naprej!

Modrijani so za dogodek izvedeli v soboto, ko so že prispeli domov. Iz Zadobrove so se odpravili okoli pol tretje ure zjutraj, a takrat, ko so zapuščali Zadobrovo in naj bi tam že mrgolelo policistov, jih, kot je za Slovenske novice dejal harmonikar in pevec Rok Švab, niso opazili, zato za rop tudi niso vedeli. A očitno je Modrijanom ta dogodek zlezel pod kožo. Gasilci so se jim zasmilili v dno duše in družno so se odločili, da se bodo odpovedali zaslužku. »Spoštovani prijatelji, gasilke in gasilci iz Zadobrove. Zaradi vas in drugih slovenskih gasilcev so naša življenja bolj vesela in imajo večji smisel. Izvedeli smo, da so vam ljudje brez vesti ukradli izkupiček veselice. Modrijani se zato v celoti odpovedujemo honorarju, vse stroške, povezane s tehnično ekipo in ozvočenjem, pa bomo pokrili mi. To je naša dolžnost. Dovolite nam, da smo tokrat tudi mi prostovoljci. Gasilci, zelo vas spoštujemo, ostanite pogumni še naprej. Ostanimo vsi skupaj pogumni še naprej in imejmo radi to deželo. Vse dobro, Modrijani,« so sporočili gasilcem in kakopak poželi veliko odobravanja med ljudmi.

»Kakšnega podobnega primera ne pomnimo in upam, da je tudi zadnji. Res, ljudi je bilo v Zadobrovi ogromno, ocenjujem, da se jih je zbralo okoli pet tisoč in to je bila za nas ena najlepših veselic doslej. Opazili smo, da je prišlo ogromno družin, tudi zdomci iz Kanade in celo gostje iz Avstralije in Grčije so bili med njimi,« je za Slovenske novice povedal frontman Modrijanov Blaž Švab. In dodal, da so bili zadobrovški gasilci do njih izjemno pozorni, nenehno so jih spraševali, ali kaj potrebujejo. »Res so se zelo veselili te noči, ker so na nas čakali tri leta,« je še dejal Švab, ki meni, da se je to zgodilo ravno takrat, ko so se že napotili v avto in se namenili proti domu. Za neprijeten dogodek so izvedeli od tehnikov, ki so za njimi pospravljali ozvočenje.

»Ne moremo verjeti, da to kdo naredi gasilcem, ki vedno vse delajo zastonj, prostovoljno pa tudi tokrat so opravili ogromno prostovoljnega dela. Zato nismo niti za trenutek pomišljali in smo se odločili za to gesto, tako da vsaj z nami ne bodo imeli niti enega evra stroškov,« je sklenil Blaž. In ob tem položil ljudem na srce, da poskrbijo za varovanje domov v poletnih mesecih, saj nepridipravi ne počivajo in so na žalost pozorni na dogodke, kot so poroke in pogrebi, ko ljudje za dlje zapustijo svoje domove. »Bojim se, da to pri nas postaja stalna praksa,« je še dejal.

Deli s prijatelji