VESELI TOBOGAN

Ko je Adi Smolar pel drugi sopran

Objavljeno 07. december 2013 08.29 | Posodobljeno 07. december 2013 09.57 | Piše: A. J.
Velika osmoljenka Veselega tobogana je danes uspešna pevka Anja Rupel, ki v tretjem razredu ni opravila avdicije za nastop v oddaji.
Tinkaro so hoteli toboganovci kar posvojiti. Foto: Mediaspeed.net

Tinkara Kovač, Eva Hren, Ylenia Zobec in celo Oto Pestner – znani pevci so glasbeno kariero začeli v otroški glasbeni oddaji Veseli tobogan, ki letos praznuje 50-letnico in se ob tej priložnosti tudi vrača na male zaslone.

Tinkara Kovač ima na Veseli tobogan zelo lepe spomine. »Nastopala sem v vseh mogočih kategorijah – imela sem osem let in sem pela v zboru, v zboru solo, igrala Mozarta na blok flavto in recitirala Pavčkovo poezijo. Ko je bila avdicija, sem kar naprej rinila na oder,« se spominja pevka. Na ustvarjalce oddaje je naredila tak vtis, da jo je eden od njih, znani skladatelj Bojan Adamič, hotel kar posvojiti. Želel je, da bi se pevka z družino preselila v Ljubljano in že kot otrok nastopala v muzikalih, ki jih je napisal. »Žal ali pa k sreči se to ni zgodilo, ker so se moji starši odločili, da mi pustijo brezskrbno otroštvo. Še danes mi je malo žal, priznam,« pravi Kovačeva.

Po toboganu se je pri 12 letih spustil tudi kantavtor Adi Smolar, ki je na nastopu v Radljah ob Dravi, ne boste verjeli, pel drugi sopran. Takrat vrli pevec še ni brenkal po kitari, ampak je v nižji glasbeni šoli še veselo raztegoval harmoniko. »Veseli me, da sem večkrat v stiku (vsaj po telefonu) z gospodom Tonijem Gašperičem (dolgoletni voditelj Veselega tobogana, op. a.), in se zelo veselim vnovičnega srečanja z njim in še nekaterimi drugimi nastopajočimi ob snemanju oddaje, ki bo v nedeljo, 15. decembra, v studiu RTV Slovenija,« pravi kantavtor, ki pa meni, da nastop v otroški oddaji ni bil ključen za njegovo kariero. Nasprotno meni pevka Ylenia Zobec.

»Na Veselem toboganu sem par let zapored nastopala, ko sem bila stara 10 in 11 let. Takrat se je odvijal na portoroški plaži. Ta izkušnja je pripomogla k mojim poznejšim dosežkom: z izkušnjo nastopa sem pridobila suverenost na odru in začela verjeti, da mi na glasbeni poti lahko uspe, poleg tega pa sem na tej prireditvi spoznala in navezala stik z glasbeniki, ki so mi napisali pesmi, s katerimi sem desetletje pozneje osvajala žirijo Slovenske popevke,« je prepričana Primorka.

Velika osmoljenka Veselega tobogana je danes uspešna pevka Anja Rupel, ki v tretjem razredu ni uspešno opravila avdicije za nastop v oddaji. »Najbolj zamalo se mi je zdelo, ker je bila na avdiciji sprejeta moja prijateljica, saj se mi je zdelo, da znam bolje peti od nje,« pove Ruplova in v smehu doda, da ji dogodek ni pustil dolgoročnih posledic.

Deli s prijatelji