ŠOV

Kmetija: preobrat in slovo, Matej pa se jezi

Objavljeno 11. december 2014 11.14 | Posodobljeno 11. december 2014 11.15 | Piše: T. L.
Nekaj živali so odpeljali in od njih so se nekateri precej čustveno poslovili, drugi pa bi jih raje pojedli ...

Med tekmovalci šova se je zapletlo pri delu. Denis je pridno delal, čeprav je Miha pripomnil, da ne ve, ali se skriva za gnojem ali dela. Morda pa za delom Denis le skriva svojo nervozo, ugotavlja Darinka, ki upa, da bodo tekmovalci delovni tudi, ko bo ona vodja.

Ema pa ni kaj prida delavna. Miha je že napovedal, da Denisu ne bo pomagala, ker se ji je**, ali bo naloga opravljena ali ne, ker je ona na kmetiji zato, da ocenjuje finaliste, ne pa, da dela. Privoščila si je tudi malce podaljšan spanec. »Nisem zmešana, da bi vstajala ob 5.45,« je povedala. Raje je vstala ob 8h. Ker je pač porotnica, si je privoščila malo svobode. Dodala pa je, da sicer bo pomagala, a minimalno ...

Stanovalci kmetije so v šoku: v novem pismu so namreč izvedeli, da jim bo kriza odvzela večino živali. Stvari na posestvu so se nepreklicno spremenile in z njimi bodo kmetijo zapustile živali, najprej konj, osel, puran in prašiči. Tekmovalci jih morajo v slovo okrasiti, Darinka pa je bila ob tem kar malo nesrečna po vsem preživetem času na posestvu. »Kakšen kilogram več – to je najboljša okrasitev,« je ob tem povedal Martin in s tem mislil na lepo rejene prašiče. Kakor koli, za vse počasi, a zanesljivo prihaja čas slovesa.

Denis vabi purana ...

»Živali so bile temelj kmetije. To, da jih moramo 'popokati' in poslati nekam, je simbolno in kaže, da se tudi mi počasi poslavljamo od naše kmetije,« je modroval Miha. Denis je pokritiziral Darinko, da ni najbolje razporedila dela glede okrasitve živali. Nostalgični Matej se je spominjal izkušenj s kobilo, Darinka se je poslavljala od prašičke. »Taka mala si bila, ko si prišla. Zdaj boš pa šla …« se je od svinje Andike poslavljala Darinka. »Pride se pocrkljat, samo govoriti ne zna,« je dodala. 

Mihi je žal, da ne bodo užili sadov svojega dela. Žal mu je, da bodo prašiče pojedli drugi, in upa, da niso preveč mastni ... »Pridi malo, se bova 'špilala',« pa je Denis vabil purana in oponašal njegovo oglašanje. »Ne bi se pogovarjala? Kaj pa kurika naša? Pridi malo,« se ni pustil odgnati.

... Klemen sanja pujska

Mentorica je bila zadovoljna z nalogo, ki so jo tekmovalci dobili pod Denisovim vodstvom. Nova glava družine je Darinka in nova je tudi naloga. Tekmovalci morajo očistiti hleve in jih pripraviti na zimovanje, pospraviti morajo tudi senik in podest ter deske. Darinka priznava, da je njena naloga v primerjavi z Denisovo lažja, nalogo je kot »hec« opisal tudi Matej. Tekmovalci so tako že isti dan opravili skoraj vse potrebno. Zaradi pomanjkanja motivacije je lepo nagrado obljubila tudi mentorica Karolina in poudarila, da bodo imeli od nje vsi nekaj, tako finalisti kot porota.

Nastopil je trenutek, ko so živali res odšle. »Hvala, da sem te lahko jahal,« se je Denis poslovil od kobile. Pujsek pa nekaterim ni in ni šel iz glave. »Upam, da bodo enega počili in da ga bomo dobili za 'papati',« je upal Klemen.

Matej se razjezi

Matej počasi ugotavlja, da med porotniki nima pravih zaveznikov. Miha privošči zmago Mateju, ker da je Denis igral bolj umazano igro. Žal mu je, da ta med porotniki nima podpore. »Denis je obljubil neki denar. Ampak ti fantje, ki jim je obljubil, so – kolikor se zdaj z njimi pogovarjam in slišim – dovolj nevarni, da ta denar od njega dobijo, tudi če jim ga ne bi hotel dati,« je povedal Matej, ki mu taktiziranje med poroto ni všeč in ga ni vešč. Zmaga na tak način mu ne bi bila všeč. »Tu je ena sama korupcija,« se je jezil in dodal, da vidi, da odločanje ne bo pošteno. Miha je pojasnil, da se Matej zaveda, da bi v navzkrižnem ognju lahko potegnil kratko in da ne bo imel možnosti za superfinale. 

Denis medtem opaža, da je Matej najbolj sproščen od treh finalistov. »Kot da mu je vseeno,« je ugotavljal, a hkrati priznal, da mu ne more biti vseeno.

Deli s prijatelji