OSEBA TEDNA

Klemen Bunderla: namesto travm je izbral humor

Objavljeno 08. junij 2015 12.56 | Posodobljeno 08. junij 2015 12.57 | Piše: Maja Debeljak

Bunderla, ki nas je navduševal s svojimi preobrazbami v oddaji Znan obraz ima svoj glas, je precej nesamozavesten fant, ki hitro pade in se še hitreje pobere.

Obožuje vse vrste kuhinj. Foto: Dejan Javornik

Prav zanimivo je, da je Klemen Bunderla, ki nas je navduševal s svojimi preobrazbami v oddaji Znan obraz ima svoj glas in se tudi sicer na veliko medijsko izpostavlja, pravzaprav precej nesamozavesten fant. Iskreno hvaležen je za vse čestitke in lepe besede, ki jih je dobil po zmagi v Avdićevem šovu. Tudi kadar mu rečejo, da je res pravi bunderla (pisano z malo začetnico v njegovem primeru res zveni bolj kot nekakšno prijazno zafrkavanje), se iz srca smeji. Kar počne zelo rad, pogosto na svoj način, še posebno ker trdi, da je največji nerodnež na svetu. Hitro pade. Ampak pobere se še hitreje; čeprav malce polomljen.

Ko je imel 110 kilogramov

Hvaležen je vsem, ki ga opazijo. Za to, da bi bil viden, se je namreč v otroštvu in mladosti trudil na vse mogoče in malce tudi na nemogoče načine. Viden na način, ki bi mu bil všeč, seveda, tak, ki bi ga uvrstil med priljubljene. To takrat ni bil. Mulci znajo biti nesramni, se spomni časov, ko je imel 110 kilogramov in so se ga punce sramovale ter skrivale pred starši.

Klemen, v resnici zelo občutljiva duša, je našel zanimive obrambne načine. Namesto travm je izbral humor, ob tem pa še številne piercinge, nenavadne pričeske, te so še vedno njegov zaščitni znak, in oblačenje. S preobrazbo v Nicka Cava se je na primer kar precej približal modnemu obdobju, v katerem je tičal lep del svoje mladosti. Črnino je pozneje zamenjal s pisanostjo in kombiniranjem nenavadnih kosov oblačil. To počne še vedno.

Radio je medij zanj

Tako kot je še vedno precej otročji. Od malega je bil takšen, doma so ga prenašali, celo spodbujali, še posebno babica Martina. Klemenček, ki je z njo prepeval otroške in ljudske pesmi, je pri devetih, leta 1993, prvič nastopil na festivalu Prvi glas Gorenjske. Zmagal je šele šestnajst let pozneje; takrat je bil že učenec solo petja pri sopranistki Veri Danilovi. Pred tem ga je eno leto učila Jadranka Juras. Z vsem znanjem in nadarjenostjo, ki ju premore, se je na primer pred tremi leti prebil celo do finalnih nastopov v oddaji X Factor in posnel svojo prvo pesem Tvoja zvezda.

Petje, zaradi mutiranja se mu je v puberteti za nekaj časa odrekel, je Klemnova velika ljubezen. Druga je radio. Najprej je delal na lokalnem na Jesenicah, potem na Expressu in že tam ušpičil marsikatero odmevno, pred dvema letoma pa se je preselil pred mikrofona kar dveh radijskih postaj, Aktuala in Veseljaka. Radio, kjer lahko tudi v kratkih hlačah izpadeš hudo eleganten, je pravi medij zanj, je prepričan. Toda ko bo dobil novo vabilo s televizije, seveda malce drugačno od tega za Znan obraz ima svoj glas, se bo takoj na glavo vrgel v nov izziv. Ker to ta skromni sramežljivec počne že vse življenje. Tudi igralec je bil, soustanovitelj Kulturnega društva K, se učil gledališke režije, obožuje sinhronizacije risank …

Čisto pravi pevec

Vmes je utegnil še shujšati. Neroden, kot je, je vedno sovražil šport, ampak predvsem ta je iz njega naredil postavnega mladeniča. Tek je zdaj zanj kot nekakšna meditacija, vsekakor sprostitev, priložnost za druženje s psičko, počasi že skoraj odvisnost. Za gurmana, kakršen je in kar si lahko tudi, če tako kot on ne ješ mesa, pa seveda nuja.

Klemen, ki je večinoma izjemno zaposlen, pravi, da je to zanj samo dobro. Kadar ima preveč časa, se v njegovo življenje hitro prikrade kakšna neumnost preveč. Da to kljub vsemu teče brez hujših pretresov, skrbi predvsem njegova Kaja. Ima jo res rad, odkar sta se razšla in se potem spet našla, še bolj. Za nagrado za potrpežljivost v dolgih tednih sodelovanja v omenjenem šovu jo bo te dni peljal v Pariz.

Še vedno je malce začuden, a hkrati presrečen in iskreno hvaležen zaradi pozitivnih odzivov. Upa, da za ljudi ni več zgolj »ena budala, ki špila štose«, ampak čisto resni pevec. Tak, ki ne potrebuje preobrazb in imitacij, čeprav to obvlada, ampak le dober bend. Našel ga je v fantih iz 3Čelos. Lani so skupaj nastopili na podelitvi viktorjev, nedavno so posneli pesem Happy day, med drugim se bodo predstavili na prireditvi Pivo in cvetje...

Predvsem pa so časi, ko so se ljudje Klemnu Bunderli smejali iz nepravih razlogov, že davno mimo.


Pet vprašanj za Klemna Bunderlo

Vaša najizrazitejša značajska lastnost?
Glasen, vedno za smeh in druženje, čeprav samotarski …

S kom bi si želeli preživeti dan?
Absolutno bi bila to Svetlana Makarovič. Ženska na mestu z odličnim smislom za humor!

Vaša največja razvada?
Spanje. Zelo rad spim. Veliko in trdno! Pa ne vem, ali je to razvada, ker spanje potrebujem in sem zelooo nemogoč in siten, če ne spim dovolj. Ko takole pomislim, bi moral biti prav zdajle zelooo tečen in nevzdržen, hehe.

Vaša najljubša knjiga?
Umberto Eco: Zgodovina grdega. Zanemarljiv naj vam bo podatek, da je notri veliko slikic, hehe.

Vaša najljubša jed?
Joj, nimam je... Sem makrobiotik in obožujem vse vrste kuhinj, sploh mediteransko, tajsko, indijsko... Najbolj me boste pa pocrkljali, če mi boste naredili regratovo solato s toplim krompirjem. Takrat se mi pa kar zmeša.

 

Deli s prijatelji