POGOVOR

Janševa Urška: Kadar je človeška hudobija na pohodu, ni meja

Objavljeno 13. januar 2015 19.49 | Posodobljeno 13. januar 2015 19.49 | Piše: D. P.

Božena je povedala, da je s prijatelji vsak dan molila rožni venec, ob petkih pa se je postila, da bi družina Janša lažje prenašala težave.

LJUBLJANA – »Živela sem v svojem krasnem svetu. Končala sem študij, čakala me je služba, sveta politike nisem poznala. Po vseh teh desetih letih sem kar jezna, da si nisem vsega zapisala. Pred nekaj leti, ko so bile laži in govorice o naši družini na visokih obratih, sem si rekla, zdaj so nas tako polili z gnojem, da nam nič več ne morejo… Pa vidi človek, da kadar je na pohodu človeška hudobija, ni meja …« je Urška Bačovnik Janša povedala v pogovoru na Radiu Ognjišče. »Prihodnosti se pa ne bojim,« je odločno nadaljevala v pogovoru, vmes pa so se v eter radia javljale poslušalke in poslušalci.

Rožni venec

Božena je povedala, da je s prijatelji vsak dan molila rožni venec, ob petkih pa se je postila, da bi družina Janša lažje prenašala težave. »Ko smo decembra ugotovili, da je vaš mož izpuščen, smo kričali: 'Uspelo je, uspelo je po zaslugi molitve in posta. Hvala bogu!'«

S sinovoma na Puščavo

Urška je razkrila, da je s sinovoma dvakrat tedensko odhajala na obisku k Janezu, ki je bil zaprt na Puščavi pri Mokronogu. »Jakob je vedno jokal. Kot bi vedel, kaj se dogaja … Črtomir je bil prve mesece zaprt, jokal je … Ponoči je klical očeta. Sčasoma je to sprejel. Meni pa je rekel: 'Mami, ne bi govoriti, da bo kmalu prišel, ker ne bo …' Povedala sem mu, da je tati na Puščavi, ker so ga hudobni ljudje zaprli,« je Bačovnikova pojasnila, kako sta sinova Jakob in Črtomir dojemala polletno odsotnost očeta.

Po kalvariji

»Na Dobu sem vas prvič videl, ko ste šli z možem Janezom v ta pekel,« se je poslušalec Franc spominjal trenutka, ko je Urško prvič videl. »Odličen človek in odlična zdravnica si. Ko te ne bo, te bomo pogrešali,« je sodelavko pohvalila Magda iz Celja. »Vesela sem, da je ta silna kalvarija za vami! Bodite močni, vsaka bolečina krepi, čeprav ste še mladi … Zelo zelo si želim, da bi vaš mož spet morda bil na čelu… Ker je pravilno in dobro vodil državo,« je bila polna hvale na račun Janševih Milenka. Marija Iz Ljubljane je priznala, da je večkrat molila za Janeza, Urško in otroke. »Hvala ga. Marija. To nam je bilo v oporo. Prazniki pa so bili res čudoviti. Smo si kar oddahnili,« je sklenila Bačovnikova.

Deli s prijatelji