MUZIKAL

Iz Umazanega plesa 
v blejske Toplice

Objavljeno 01. april 2012 13.58 | Posodobljeno 01. april 2012 13.58 | Piše: Mirko Kunšič

Eleanor Bergstein, ki je zaslovela kot scenaristka filma Umazani ples, je na Bledu iskala navdih za nov projekt.

Vpis v knjigo slavnih gostov Grand hotela Toplice (foto: Mirko Kunšič).

Avtorica in soproducentka svetovno znanega muzikala Umazani ples (Dirty dancing) Eleanor Bergstein iz New Yorka se je pred dnevi vpisala v knjigo slavnih gostov blejskega Grand hotela Toplice. V najbolj znamenitem hotelu na Bledu, ki je lani praznoval osemdesetletnico, imajo omenjeno knjigo vse od leta 1951, ko so se vanjo kot prvi vpisali srbski sindikalisti.

Poseben otok tudi v času socializma

Nato so direktorji hotela, ki mu je dala svetovni blišč domačinka in lastnica Jula Molnar, rojena Vovk, podajali nalivna peresa kronanim glavam, umetnikom in drugim pomembnim gostom. Grand hotel Toplice je bil poseben otok tudi v času socializma. Znani so bili po tem, da so bili do Judov prijazen hotel. Mnogi ne vedo, kako podjetna, srčna in pogumna je bila lastnica Molnarjeva. Leta 1938 je našla na Bledu zatočišče za Judinji, Augusto Kelsen in njeno hčerko, ki sta pred nacisti pribežali iz Dunaja. Pozneje je iz pisarne gestapa v svojem hotelu izmaknila dokumentacijo o obeh in ju tako zanesljivo rešila smrti. Hans, sin Kelsnove, ki je umrla leta 1950 na Bledu, kjer je tudi pokopana, je tvorec ustave prve avstrijske republike in utemeljitelj njihovega ustavnega sodišča.

»Vsi ti podatki in številne zgodbe gostov našega hotela so dobesedno očarali gostjo iz New Yorka. Ugotovila je, da ima hotel Toplice posebno dušo. Z veseljem sem jo v pogovoru popeljal skozi topliško zgodovino,« nam je navdušen dejal Polde Mavec, nekdanji vodja recepcije, ki je v hotelu delal 31 let.

Veliko vplivnih in slavnih ljudi

V teh letih je spoznal veliko vplivnih in slavnih ljudi. Od generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Ban Ki Muna do čilskega pesnika Pabla Nerude, armenskega skladatelja Alama Iljiča Hačaturjana in še mnogo drugih. Eleanor je na obisk Slovenije prišla na priporočilo prijatelja, ki ji je navdušeno opisoval lepote pokrajine, v katero bi lahko postavila tudi dogajanje v katerem izmed prihodnjih projektov. Prijateljski klepet zadnje slavne ameriške gostje z blejskim županom in profesorjem Janezom Fajfarjem na Blejskem gradu je bilo netivo, ki ga zdaj sestavlja v mozaik. Scenaristko filma, ki je v poznih 80. žel svetovno slavo in polnil blagajne, bo morda obisk hotela s patino toliko prepričal, da se bo znašel celo v scenariju za film, ki ga že snuje. Očarana in navdušena je bila nad vsem, kar se ji je zgodilo v slabih 50 urah bivanja v Sloveniji.

Deli s prijatelji