ZAPLET NA FESTIVALU

Gotarjeva je nadrla žirijo,
 ker s fantom ni šla v finale

Objavljeno 14. julij 2015 14.32 | Posodobljeno 14. julij 2015 14.32 | Piše: Mojca Marot

Ljubezen med operno pevko in Anžetom Šuštarjem se je spet razplamtela.

V Števerjanu so fantje nastopili z Alenko Gotar. Foto: facebook

Ansambel Anžeta Šuštarja je tik pred nastopom na festivalu v Števerjanu ostal brez pevke, zato je z njimi zapela kar Alenka Gotar. Ansamblu se v finale ni uspelo uvrstiti, to pa je slednjo tako ujezilo, da je javno naznanila, da na tovrstnih festivalih ne bo več sodelovala.

Še vedno si tu

Harmonikar Anže Šuštar (prej član ansambla Zajc), zdaj vodja lastnega ansambla, in magistra znanosti in umetnosti, pop in operna pevka ter profesorica Alenka Gotar sta očitno spet zaljubljena. Njuna ljubezen se očitno nikoli ni zares ohladila, čeprav se je pred meseci nekaj umazanega perila v zvezi z njunim razmerjem opralo tudi v medijih. Gotarjeva je namreč prejšnji ponedeljek prek družabnega omrežja čestitala nekaj let mlajšemu Anžetu za rojstni dan z besedami, da je on tisti, ki je naredil njen pogled bolj mehak in ji pričaral na obraz že davno pozabljen nasmeh. »Šla sva čez hude, hude preizkušnje in spoznala človeško zlobo brez meja, spoznala sva podlost ljudi, ki si je niti v sanjah nisva predstavljala, da se lahko zgodi. Celo mene je presenetila ta hudobija. In razšla sva se tudi. A ljubezen je bila vendarle močnejša,« je med drugim zapisala ob fotografiji, na kateri je Anže pred kratkim upihnil svečke na svoji rojstnodnevni torti. Še več, Anže je sam ustvaril čutni valček z naslovom Še vedno si tu, ki dejansko opisuje njuno življenjsko preizkušnjo, in prav z njim se je ansambel predstavil na nedavnem 45. festivalu narodno-zabavne glasbe v Števerjanu.

Hvala pa tudi organizatorjem, da so mi še enkrat potrdili, da je moja odločitev, da se umikam s festivalov, prava.

Povedala jim je svoje

Ker pa so fantje pred kratkim, bojda zaradi bolezni, ostali brez pevke, je z njimi v Števerjanu zapela Gotarjeva. Prav tako so za valček, ki je bil izveden premierno, posneli videospot in ga bodo na družabnem omrežju prvič javno predstavili ta četrtek, 16. julija. V Števerjanu je ansambel Anžeta Šuštarja nastopil kot prvi, že na prvem od dveh festivalskih večerov, a z nastopom očitno niso toliko prepričali članov strokovne komisije, da bi jih ta uvrstila v finale. Na tem zelo priljubljenem festivalu se je letos v obeh večerih predstavilo 24 ansamblov, vsak s po dvema skladbama, eno iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe in drugo, izvirno, ki je morala biti v javnosti izvedena prvič. Tako velevajo pravila. Strokovna komisija za glasbo, v kateri so bili letos poleg predsednika društva Sedej Filipa Hledeta še strokovnjaki iz Slovenije, Avstrije in Italije, Marjana Mlinar, Mihael Corsi, Norbert Lipusch, Denis Novato, Alen Ojcinger, Patrick Quaggiato in Igor Podpečan, je po poslušanju vseh skladb izbrala enajst ansamblov, ki so se še enkrat predstavili v finalu.

Med njimi pa ni bilo ansambla Anžeta Šuštarja, kar je, kot smo izvedeli, Gotarjevo tako razjezilo, da se je osebno odpeljala v Števerjan in članom komisije povedala svoje. Da to drži, nam je neuradno potrdil eden od članov komisije, ki pa o podrobnostih ni hotel govoriti, saj je za izjave uradno pristojen predsednik tamkajšnjega društva F. B. Sedej Filip Hlede, ki pa je zaradi dopusta nedosegljiv. Menda je komisija zaradi tega celo še enkrat sedla skupaj, a so ugotovili le, da ansambel preprosto ni zbral dovolj glasov, da bi se uvrstil v finale. Seveda smo o tem, kaj se je dogajalo v Števerjanu, povprašali tudi Gotarjevo, a nam je dejala, da o tem ne bo govorila. In dodala, da se je njenim fantom zgodila velika krivica.

Ostaja operna pevka in učiteljica

Še pred nastopom na festivalu je na facebooku razkrila, da bo na tem prestižnem festivalu kot izvajalka na tekmovalni festivalski oder stopila zadnjič. »Če bi mi kdo še pred nekaj dnevi rekel, da bom kdaj pela na narodno-zabavnem festivalu, bi se od srca zasmejala in ga vprašala, ali je kaj spil... A višja sila je hotela, da sem se odločila fantom pomagati. Ansambel je vrhunski, če ne bi bil, si ne bi šla umazat svojega imena,« je pojasnila razlog za to odločitev. Dodala je še, da izbor pesmi, s katerima so se predstavili, odraža dogajanja v zadnjem letu in pol v njenem in Anžetovem življenju. Poleg že omenjenega avtorskega valčka z naslovom Še vedno si tu so namreč fantje, poleg Anžeta sta člana ansambla še Blaž Prašnikar in Žan Gašperlin, izvedli polko ansambla Nika Zajca, Anžetovega dedka, z naslovom Ljubezen je kriva za vse. »Na ta festival nisem prišla po nagrade, saj sem že zdavnaj osvojila vse, kar sem hotela: kot pevka in kot mentorica. Tu sem zaradi ljubezni, do glasbe in tudi sicer,« je še zapisala in pomirila oboževalce z besedami, da kljub izletu v narodno-zabavne vode ostaja operna pevka in profesorica. Po festivalu pa smo lahko prebrali: »Kot sem napovedala že zdavnaj, so v Števerjanu zmagali Ognjeni muzikanti. Seveda jim privoščim in čestitam. Hvala pa tudi organizatorjem, da so mi še enkrat potrdili, da je moja odločitev, da se umikam s festivalov, prava. Že stari Rimljani so rekli: ne mečite biserov svinjam!«

Deli s prijatelji