IZBOR

FOTO: Ona 365 je Jolka Milič

Objavljeno 03. marec 2014 21.54 | Posodobljeno 03. marec 2014 21.54 | Piše: S. N.
Med prvimi 10 so tudi ravnateljica, kuharska virtuozinja, romska aktivistka in upokojena šivilja.

Revija Onaplus že četrto leto spremlja osebne dosežke in družbene presežke posameznic, ki jih te puščajo s svojim delovanjem in širšim družbenim uvidom. Mesto prve med njimi je letos pripadlo prevajalki, publicistki in pesnici Jolki Milič. Naziv Ona 365 ji je v Klubu Cankarjevega doma podelila Sabina Obolnar, odgovorna urednica One in Oneplus, in ji izročila unikatno broško draguljarne Malalan iz Ljubljane.

Upa si misliti s srcem

Njen bogati prevajalski opus, s katerim je poezijo v romanskih jezikih približala slovenskemu bralcu in domačo poezijo prestavila v italijansko govoreči svet, dopolnjujejo njeni pronicljivi literarni in kulturniški kritični zapisi, ki nagovarjajo prav tako kritičnega, ostrega in brezkompromisnega bralca in opazovalca, kot je ona sama. Jolka Milič si upa misliti s srcem ter ob tem ohranjati neprizanesljivost duha in ostrino uma. Zdi se, kot da je ena tistih velikih literarnih junakov, ki smo si jih zapomnili, ker svojih prepričanj niso menjali za svoje lagodje.

»Če je 50 izjemnih žensk, potem je vsaj 300, 400 ali 500 presežnih moških. Kaj je potem narobe s to državo? Smo pred ali za Grčijo, smo pred ali za Ciprom. Kaj delamo narobe? Očitno moramo zamenjati glave? Tudi če z zeljnatimi,« je bila kritična zmagovalka.

Predane svojemu poslanstvu

Neupogljiva etična osebnostna drža odlikuje tudi druge izmed deseterice, ki jih je revija izpostavila na slovesnosti. Alenka Krapež, ravnateljica, doc. dr. Alenka Mertelj, raziskovalka in znanstvenica, Ana Roš, kuharska virtuozinja, Anita Ogulin, človekoljubinja, Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, Jasmina Ahmetaj, romska aktivistka, Marinka Pirečnik, upokojena šivilja, Špela Veselič, ustanoviteljica in vodja Društva SOS telefon, in Tina Maze, smučarska šampionka, so osebnosti, ki se zaradi predanosti svojemu poslanstvu upajo postaviti tudi na lasten rob, da bi razširile možnosti in ponudile priložnosti.

Poklon Alenke Bratušek

image

Foto: Leon Vidic/Delo

Seznam izjemnih Slovenk so poleg uredništva oblikovali še predstavnik generacije Y Žiga Vavpotič, svetovalka za odnose z javnostjo Bojana Leskovar, filozofinja in kolumnistka Valentina Smej Novak in urednik Sobotne priloge in De facta Ali Žerdin. Uspehom petdeseterice se je poklonila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je med drugim dejala: »Šele z odprto in svobodno družbo lahko rečemo, da je v njej vredno živeti. Verjeti moramo, da smo za nekaj nadarjeni in to zmoremo in znamo uresničiti.«

Slovesnost je vodil Miha Šalehar, glasbeno pa so jo obogatili pevka Severa Gjurin, pevec Metod Banko in kitarist Dejan Lapanja

Deli s prijatelji