PRESENEČENJE

Elda Viler razgalila, kar je dolgo skrivala

Objavljeno 30. maj 2012 17.55 | Posodobljeno 29. maj 2012 22.21 | Piše: R. T.

Diva je izdala pesniško zbirko z naslovom Takšna, kot sem.

Z njeno poezijo se lahko poistoveti vsakdo (foto: Roman Turnšek).

Čeprav že 50 let navdušuje s svojim glasom, večno zelena Elda Viler tudi pri svojih 68 letih dokazuje, da pravi umetniki lahko prijetno presenetijo kadar koli. Luč sveta je namreč ugledala njena pesniška zbirka.

Dolga leta so ležale zapisane zgolj v beležkah, na prigovarjanje prijateljev, ki so jih videli, se je Elda opogumila in jih izdala v knjižnem prvencu z naslovom Takšna, kot sem. »To so v obliki pesmi zapisane misli in dogodki iz mojega življenja. Lepi in manj lepi spomini, videnje sveta, ljudi, celo politike. Nikoli ni bilo mišljeno, da bi jih izdala kot pesniško zbirko. Zdaj pa so me pregovorili in sem si rekla, zakaj pa ne,« pravi. Na premieri v domači Koštaboni je nekatere poleg recitiranja in prebiranja tudi že zapela. S hčerko Ano Dežman razmišljata, da bi nekatere posneli kot duet. 


Rada bi pomagala

In zakaj se je odločila, da pesmi deli z drugimi? »Veselje in sreča, žalost in bridkost, to je del življenja vsakega med nami. Pridejo in gredo. Sprememba je edina stalnica v življenju. Kot sem zapisala v zbirki, sreče in žalosti ne moreš imeti sam, moraš ju deliti z drugimi. Vrednotam ne moreš ukazovati, te pridejo iz globine srca. Niso nesrečni tisti, ki trpijo zaradi krivic, pač pa tisti, ki grešijo in krivice ne morejo popraviti. To sporočilo sem sprejela in ga pošiljam naprej drugim, ker vem, da ga bodo veseli in da ga potrebujejo. Tudi jaz sem ga. In če lahko s tem komu pomagam, sem dosegla svoje,« pojasni diva slovenske popevke. Pesmi so doživele lep odziv pri občinstvu in kritikih.

Deli s prijatelji