ZALJUBLJENA

Ekskluzivna izpoved Alenke Košir: Srečna sem z Markom

Objavljeno 11. avgust 2017 09.21 | Posodobljeno 11. avgust 2017 09.21 | Piše: Polona Pirc

Pred leti je presenetila in predvsem ženske v hipu osvojila s svojimi vodenimi intenzivnimi interdisciplinarnimi treningi (VIIT), nato so navdušili njeni domiselni, a preprosti recepti zdravih obrokov, prišel je še Vikend zate, in njena poslovna pot je bila začrtana. Po njej mama treh najstnikov, ki je lani prestala tudi medijsko odmevno ločitev, hodi radostno, čeprav trdo dela. Alenka Košir je srečna, zdaj je priznala, da tudi ljubljena.

»Lepi ljudje so tisti, ki so zadovoljni s sabo,« meni Alenka, ki je to že usvojila. Foto: Dejan Javornik
Nedavno je praznovala 43. rojstni dan. Kako se vidi zdaj? »Zelo sem si všeč in zelo sem zadovoljna s seboj,« se iskreno nasmeje in zasije. »Kar mi ni všeč, poskušam izboljšati. Zdi se mi pomembno, da si priznaš stvari, ki bi jih lahko naredil bolje. Zadovoljna sem s svojimi leti, zgodilo se je veliko, a mislim, da sem le tako danes lahko tu, kjer sem,« razmišlja. Nikoli ne bi zamenjala in se vrnila nazaj v dvajseta leta. Zelo mi je všeč tako, kot je,« je sproščena.

VIIT je še vedno njena prva ljubezen
 
Ko je začela voditi vadbo, ji je življenje hitro pripeljalo še druge, s tem povezane priložnosti. »Če hočeš vplivati na zdravje, ne moreš le trenirati. Ljudje so me začeli spraševati o pravilni prehrani in tega je bilo toliko, da vsakemu vadečemu nisem mogla razlagati,« začne. »Zato sem spisala nekaj receptov jedi, ki jih pripravljam doma, jih fotografirala in objavila na družabnem omrežju,« opiše začetke. 
 
»Zadovoljna sem s svojimi 43 leti, Nikoli ne bi zamenjala in se vrnila nazaj.«
»Steklo je tako zelo, da sem izdala že dve knjižici receptov, zdaj pa sodelujem z različnimi podjetji in zanje pripravljam delavnice, predavanja, zdrave obroke. Konec septembra pripravljam delavnico za zdravo linijo Biozone od Mercatorja, za Electrolux, tu so še moji dogodki – Vikend zate,« našteje glavne projekte. »Ljudje so spoznali, da je prav, da si privoščijo svoj vikend, odklop, da se pocrkljajo, potrenirajo, izvedo kaj novega o zdravem življenju, kozmetiki, ličenju in se družijo s sproščenimi ljudmi,« ugotavlja.
 
»Z Juretom si lahko čestitava za to, kakšen odnos imava. Otrokom zelo veliko pomeni, če se starši spoštujejo.«
Pa sama, si zna vzeti čas zase? »Tudi jaz se še učim,« se nasmehne. »Sem deloholik in imam tri otroke, ki mi pomenijo vse. To me potem potegne in še vedno se moram opomniti, da potrebujem oddih,« je iskrena. »Vse, kar delam, delam zelo rada. Nič ni iz preračunljivosti, ko dobim idejo, ki mi je všeč, se v to vržem vsa,« pojasni. Čeprav ima zdaj kar nekaj profesionalno posnetih fotografij in filmčkov o pripravi svojih jedi, pa je ljudem najbolj všeč tisto, kar sama posname s telefonom. »Radi imajo realnost, potem se lahko poistovetijo, začutijo, da lahko uspe tudi njim,« je spoznala. Pa vadbe, so še vedno obiskane? »So, precej, izvajajo jih pri meni izučene trenerke, vsako od skupin pa vsake toliko obiščem in vodim kakšno uro. Priznam, VIIT je še vedno moja prva ljubezen. V tem mislim, da sem dobra in res uživam,« zasije.
 
Veliko je lepih ljudi

V čem pa je čar njenega mladostnega videza? »Z leti in zrelostjo ugotavljam, da je ogromno lepih ljudi, ki so povsem zunaj prevladujočih lepotnih standardov, pa so lepi, pritegnejo. In niso lepi le meni, imajo posebno energijo, so opazni. Predvsem so to ljudje, ki so zadovoljni s sabo, pri sebi so počistili, kdo so, kdo niso, kaj želijo. Naj se sliši še tako narcisoidno – sebe in svoje telo moramo negovati. V njem živimo vse življenje, telo nam omogoča vse, kar počnemo. Če se ne prehranjujemo dovolj zdravo, se ne gibljemo, premalo spimo in se ne smejimo, potem se nam to pozna tudi na videzu,« pojasni. »Kozmetika je pravzaprav kaprica. Tudi sama občasno še padem na to in kupim kremo, ki jo dobro oglašujejo ali je zanimivega videza,« se nasmeje. Načeloma pa poudarjam, kar povem tudi na svojih delavnicah – koža se obnavlja na 28 dni, po tem času odmre. Nova zraste iz tega, kar pojemo in živimo, ne od tega, kar nanjo namažemo,« pojasni. S kremami le osvežimo povrhnjico, da ni tako suha, in to je vse,« razbije mite.
 
Kljub ločitvi se z Juretom spoštujeta

Približno leto dni je od njene ločitve, ki je močno odjeknila tudi v javnosti. »To ni bilo najbolj zoprno, je pa gotovo še dodatna stvar, ki ni prijetna. Meni je bila družina sveta in da si priznaš, da ne želiš biti več v takšni družini, je najtežje,« je iskrena. »Potem pa to izvesti, sploh če imaš tri otroke, je pa … (premolk) zelo težko,« dokonča misel solznih oči. V življenje in svoje otroke, Alino, Aniko in Jalna, je zaljubljena.
 
»Otroci ti nastavijo ogledala, predvsem vidiš tiste stvari, ki jih sicer nočeš.«
Kaj vse so jo naučili? »Dali so mi globlje bistvo življenja. Vsak je zgodba zase, naučiti se moraš kup kompromisov. Na otroke ne gledam kot na lastnino, jemljem jih kot osebe, ki jim daš življenje, potem pa jim pomagaš, da dozorijo. In to je vse. Zelo bom vesela, ko bodo prišli domov, nisem pa tista mama, ki bom to pričakovala ali zahtevala. Vsi me sprašujejo, kaj bo, ko bosta dekleti dobili fanta in Jalen punco, meni pa se to zdi povsem normalno. Ali pa če bodo šli v tujino – vesela bom zanje, seveda, to je njihovo življenje,« razmišlja.

Koliko sebe pa vidi v njih? »Veliko. Otroci ti nastavijo ogledala, predvsem vidiš tiste stvari, ki jih sicer nočeš,« se zaveda. Ko se starši razidejo, le redki ohranijo dobre odnose, pri njih pa je drugače. »Mislim, da si lahko tu z Juretom (Koširjem, op. p.) čestitava za to, kakšen odnos imava v dobro otrok. Kot poslušam, je to žal zelo redko, kar je grozno. Ti zvezo zaključiš, otroci pa trpijo. Radi imajo mamo in očeta, zato morata biti zelo spoštljiva. Otrokom ni vseeno, če se starši, tudi ločeni, grdo vedejo drug do drugega, zelo veliko jim pomeni, če se spoštujejo,« je jasna. Katere lastnosti in vrednote pa si sedaj želi pri partnerju? »Kateri so znaki, da je to prava oseba? Največ mi pomeni, da je to nekdo, ob katerem se zelo dobro počutiš, te spravlja v smeh in si želiš z njim preživeti čim več časa. Seveda pa so tu še skupni cilji, življenjska vizija, skupne vrednote, zaupanje, spoštovanje,« ve, kaj želi. In ker je v javnost ravno dan pred intervjujem prišla novica, da ima partnerja, sem jo naravnost vprašala, ali je res, da je srečna in ljubljena v zvezi z, kot smo izbrskali, Markom Jovovićem? »Ja, res je,« pritrdi z nasmeškom in iskricami v očeh.

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

Deli s prijatelji