ODŠKODNINA

Denis je nagrado s Kmetije skril pred rubežniki

Objavljeno 24. junij 2015 12.50 | Posodobljeno 23. junij 2015 22.11 | Piše: Anita Krizmanić
Denis Toplak je leta 2008 pretepel G. L., zato mu mora plačati 10.000 evrov odškodnine.
»Denarja nisem niti skril niti ga nisem zapravil za bedarije,« trdi Toplak.

Zmagovalec resničnostnega šova Kmetija: nov začetek je pred dobrimi šestimi meseci postal Denis Toplak, njegove zmage pa so se z njim veselili številni gledalci po Sloveniji. Denis se je namreč v šovu izkazal kot priden delavec, a v njegovi okolici so kmalu zakrožile govorice, da ni takšen, kot naj bi se predstavljal javnosti. V našem uredništvu se je namreč oglasil nekdo, ki se z imenom in priimkom ni želel izpostaviti, povedal pa nam je, da slavnega kmeta pozna, še bolj pa je seznanjen z njegovimi grehi iz preteklosti. »Denis Toplak je leta 2008 v nekem gostinskem lokalu v okolici Slovenske Bistrice pretepel G. L. Ta ga je pozneje tožil, saj mu je zlomil zobe in nos. Kljub denarju, ki ga je dobil po zmagi v šovu, noče poravnati dolga, ki ga ima do oškodovanca. Ta znaša približno deset tisoč evrov.« Po navedbah našega vira naj bi mu ponudil tri tisoč evrov, a je njegovo ponudbo zavrnil.

Sodba je pravnomočna

Na Okrožnem sodišču Maribor so nam potrdili, da je bil Toplak obravnavan zaradi kaznivega dejanja z elementi nasilja. »V zadevi zoper obdolženega Denis Toplaka je bila dne 3. 6. 2011 izrečena obsodilna sodba zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe po prvem odstavku 123. člena kazenskega zakonika (KZ-1). Izrečena mu je bila pogojna obsodba šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba je postala pravnomočna 23. 8. 2011.« Sodišče odškodnine ni dosodilo, je pa oškodovanca s premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdo. G. L. je odškodnino zaradi hudih poškodb uveljavljal, kar razkrivajo podatki iz dokumentov, ki smo jih prejeli. V pozivu za plačilo je namreč zapisano, da je Toplak na podlagi pravnomočne in izvršljive sodbe in zamudne sodbe Okrajnega sodišča v Mariboru na dan 23. 3. 2015 oškodovancu dolgoval 9301,18 evra, a G. L. denarja do danes še ni prejel. Tiste, ki so z incidentom seznanjeni, menda moti Toplakov odnos do žrtve, saj kljub temu, da je v žep pospravil 50 tisočakov, od katerih mu jih je po odštetem davku ostalo dobrih trideset, odškodnine ne želi plačati.

Ker obveznosti ni prostovoljno izpolnil, je bil zoper Toplaka le nekaj dni po finalu šova oziroma 22. 12. 2014 podan predlog za izvršbo, ki ga vodi Okrajno sodišče v Mariboru. »Neizpodbitno dejstvo je, da ste prejeli plačilo 50.000 evrov kot zmagovalec oddaje Kmetija: nov začetek, kar je razvidno iz številnih medijskih objav. Kljub izplačilu nagrade pa obveznosti do upnika niste poravnali, prav tako ste finančna sredstva med prisilno izvršbo bodisi skrili bodisi odtujili in tako oškodovali upnika,« je še zapisano v pozivu za plačilo.

Bo odgovarjal Planet TV?

Za komentar smo prosili tudi slavnega kmeta, ki nam je povedal: »Vse transakcijske račune, ki sem jih imel, imam zaprte, ker sem brezposelna oseba in nimam nobenih prihodkov. Denarja, ki sem ga dobil, pa nisem niti skril niti zapravil za bedarije. Sem pač odplačal kredit in poravnal stroške. Živim sam in moram preživeti, torej plačevati redne stroške, ki nastanejo vsak mesec. Pred kom bi skrival denar?« Toplak je še dodal, da je oškodovancu, ko je še delal v Avstriji, ponudil določen znesek, a ga je ta zavrnil.

Ker denarja ni izplačal, je zagovornik žrtve sporočil, da bo njegova stranka primorana podati predlog za uvedbo kazenskega postopka tudi zoper organizatorja šova, podjetje Antenna TV SL, ki je izdajatelj televizijskega programa komercialne televizije Planet TV, ki je resničnostni šov, v katerem je Toplak sodeloval, predvajala, prav tako pa naj bi se v postopku znašlo hčerinsko podjetje TSmedia. »Prva do 23. marca 2015 upniku ni izplačala zarubljenega dela terjatve ali pa je v nasprotju s sklepom sodišča zarubljeno nagrado izplačala na transakcijski račun, na katerega upnik v izvršilnem postopku ni mogel poseči,« očitajo podjetju Antenna TV SL.

Po naših podatkih naj bi izvršba na Planet TV prišla prepozno, a tam zadeve ne želijo komentirati. Povedali so nam le, da je bila nagrada za zmago v resničnostnem šovu Kmetija: nov začetek izplačana v skladu s pogodbo med zmagovalcem in Planet TV.

Deli s prijatelji