NEKDANJE ZMAGOVALKE

Aljo zavrteli le enkrat, Line in Julije nikoli

Objavljeno 08. september 2015 19.23 | Posodobljeno 08. september 2015 19.24 | Piše: Ajda Janovsky
Zmagovalke šova Slovenija ima talent, ki jeseni znova prihaja na male zaslone, slave, tako se zdi, ne unovčijo najbolje: nimajo ne hitov, ne večjih samostojnih koncertov, radijske postaje pa jih skorajda ne predvajajo.
Julija je izgubila svojega partnerja.

Od leta 2010, ko je potekal prvi resničnostni šov Slovenija ima talent, smo na zmagovalnem odru videvali pevke Lino Kuduzović, drugouvrščeno, za mnoge pa resnično zmagovalko prve sezone šova Majo Keuc, Julijo Kramar, Aljo Krušič in Jano Šušteršič. Kljub zmagi v oddaji nobeni na domačih tleh ni uspelo postati zvezda v pravem pomenu besede – nimajo velikih hitov, ne polnijo dvoran s samostojnimi koncerti, na radiu se njihove pesmi (z nekaj izjemami) nikoli ne vrtijo ali se redko.

Lino odgnali zlobneži

Zdaj 12-letna Lina Kuduzović je bila po prvotnem navdušenju Slovencev nad njenim talentom deležna hladnega tuša: zlobni jeziki so javno opravljali njene starše, češ da so s tovrstno slavo otroku naložili preveliko breme. V Švici, kamor se je kmalu po zmagi preselila z družino, je nedavno sodelovala v tamkajšnji različici tekmovalne oddaje in bila zelo uspešna, a za zdaj je še prezgodaj reči, ali ji bo dobra uvrstitev v tujini prinesla več pozitivnih posledic kot zmaga v Sloveniji.

Julije ni nikjer

Čeprav še vedno ustvarja, je zmagovalka talentov iz leta 2011 Julija Kramar v zadnjem času skorajda izginila s prizorišča. Znan je njen album Julija, ki je izšel v letu njene zmage.

Zmagovalka talentov 2013 Alja Krušič je letos nastopila na Melodijah morja in sonca in se uvrstila na tretje mesto, pogosto pa nastopa tudi na vseh mogočih drugih glasbenih prireditvah. Njena diskografija je za zdaj dokaj skromna: zgolj štirje singli.

Najboljša je drugouvrščena

Še najuspešnejša talentka je drugouvrščena iz prve sezone šova Maja Keuc, ki trenutno študira glasbo na Švedskem. A tudi med njenimi pesmimi bi težko našli velik hit: pogojno bi to lahko bila Vanilija, s katero nas je zastopala na Pesmi Evrovizije. Triindvajsetletnica se z očitno težko dosegljivo glasbeno slavo na domačih tleh niti ne namerava ukvarjati – kariero si pod imenom Amaya raje gradi v tujini.

Z ene najbolj poslušanih radijskih postaj v Sloveniji, Vala 202, so nam sporočili, da so v letošnjem letu pesem Alje Krušič Daj mi poljub predvajali zgolj enkrat, pesmi Line Kuduzović in Julije Kramar pa sploh niso. Po številu zavrtenih skladb izstopa Maja Keuc, pa še ta se lahko pohvali zgolj s skromnimi dvanajstimi predvajanji.

Jana prekinja prekletstvo

Prekletstvo zmagovalk šova Slovenija ima talent (ki uidejo v tujino ali pa jim po zmagi nekako ne uspe več osvajati ušes in src poslušalcev) namerava prekiniti zadnja zmagovalka Jana Šušteršič. Trenutno v Sloveniji uživa v zasluženem počitku po pred dobrima dvema tednoma uspešno dokončanem magisteriju, v kratkem pa, pravi, pripravlja nov projekt in vrsto nastopov, s katerimi se želi zahvaliti domačim poslušalcem, ki so v šovu glasovali zanjo.

Ni ji žal, da je šla v šov

Šušteršičeva pravi, da je bilo njeno sodelovanje v oddaji dobro sprejeto z vseh strani – tudi na fakulteti med resnimi profesionalnimi glasbeniki.

»Da sem nastopala v šovu, na moji fakulteti ni bila nobena težava, čeprav ne gre za nastop v smislu resne glasbe. Bilo je težko, ker sem morala uskladiti veliko reči, se pravi študij in nastope od decembra do julija. S sošolci se dolgo in dobro poznamo, imamo se zelo radi in se podpiramo. Tudi profesorji, prav tako dekan so si zelo želeli, da mi uspe. Celo posneli so mi video! Prejela sem ga v maski, tik pred finalno oddajo, in se razjokala. Masko so mi morali narediti znova (smeh). Na šoli so mi šli zelo naproti tudi, ko sem bila zaradi nastopov pogosto odsotna,« pripoveduje.

Glasbenica se prav nič ne boji, da bi poslušalci zaradi nastopa v popularni oddaji njeno prihodnje ustvarjanje jemali manj resno. »Razumem, da je lahko za koga težko, če te spoznajo na neki določeni način in ne vedo, kaj vse drugega še znaš. Jaz pa se vse življenje ukvarjam z glasbo in se ne bojim, da me zaradi tega ne bi jemali resno. Ta šov je bil zame neverjetna izkušnja! Talenti so fantastična oddaja, fantastična priložnost, da se nadarjeni posamezniki pokažejo ljudem – in v tem ni nič napačnega,« poudarja. Vsem, ki so glasovali zanjo, je še vedno izjemno hvaležna. »Če te nagrade ne bi bilo, pred dvema tednoma ne bi magistrirala! In kot sem dejala že med oddajami, sem zelo hvaležna vsem, ki so to omogočili meni in moji družini. Res smo veliko tega dali skozi, da smo prišli skoraj do konca. Če se ta zmaga ne bi zgodila, ne bi imela magisterija in niti ne vem, ali bi bila tukaj v Sloveniji. Za to bom večno hvaležna! In zato sem zdaj tukaj in hočem nastopati in hočem to povrniti poslušalcem.«

Deli s prijatelji