MINUTE ODLOČALE O ŽIVLJENJU

Z nosečo ženo divjal proti bolnišnici, ko ga je ustavila policija. Ne boste verjeli, kaj sta naredila policista

Objavljeno 27. november 2019 12.37 | Posodobljeno 27. november 2019 13.29 | Piše: A. L.

Oče Matica je hvaležen tako policistom kot zdravstvenemu osebju, ki so prispevali vsak svoj delček v mozaik rojstva njegovega sina.

Simbolična fotografija. FOTO: arhiv
»Živimo v času, ko smo ljudje glasni pri kritikah, kazanju s prstom, obtoževanju, ko pa je čas za zahvalo in pohvalo, pa se vedemo kot največji skopuhi. Zato želim izrecno poudariti, da smo sami lahko izkusili samo profesionalno, strokovno in požrtvovalno delo vseh tistih, ki so skrbeli za Matica in nas. Začelo se je pri dveh policistih v Mislinji in nadaljevalo pri zdravstvenem osebju vseh bolnišnic. Njihovo delo in odločitve so omogočili novo življenje. In kaj sploh lahko rečeš človeku, ki je rešil življenje tvojega otroka? Sežeš mu v roko in rečeš: 'Hvala … iz srca hvala!'« so besede v Aleševem ganljivem zapisu, ki so ga objavili na facebook strani Policijske uprave Celje.


Kako se je vse začelo


Pred dobrim mesecem sta policista Policijske postaje Slovenj Gradec Sebastjan Lorber in Željko Nikačević v Mislinji ustavila voznika, ki je vozil prehitro. Kaj hitro sta opazila, da ne gre za brezglavega voznika, saj je bila z njim žena, ki je imela hude popadke. Policista sta ponudila spremstvo do bolnišnice, tam napovedala prihod, kjer so ju zdravstveni delavce pričakali pred vrati, v operacijski sobi pa je bilo vse nared za urgentni carski rez, saj se je malemu junak nadvse mudilo na svet.


Ganljiva zahvala


Aleš, oče Matica, ki je luč tega sveta ugledal 14. septembra, se je policistom poklonil v ganljivem zapisu: »Zato, da je Matic danes z nami in da je naša družina večja za enega člana, se lahko zahvalimo policistoma iz patrulje, ki nas je na poti med Mislinjo in Slovenj Gradcem tisti večer spremljala in nam omogočila najhitrejšo možno pot do porodnišnice.« Z najavo v bolnišnici so pridobili minute, ki so po pisanju očeta Maticu rešile življenje. »Žena me je v avtu v groznih bolečinah prosila, naj začnem prehitevati. V primerjavi s popadki ob rojstvu prvega sina je bilo tokrat vse drugače, narobe. Pri Mislinji naju je okoli 20. ure ustavila policijska patrulja. Policistu sva čez okno vpila, da žena rojeva. Policist naju je pogledal, premislil in nato je sledilo vprašanje: 'Potrebujete pomoč in spremstvo?' Sledila sva policijskemu kombiju in v nekaj minutah smo bili v bolnici, tik pred vrati in nato takoj v porodnišničnem delu. Z nosili in vozičkom so nas čakali na vratih. Policista sta namreč vnaprej najavila naš prihod. Porodničarka, ki je prevzela partnerko, je nemudoma sklicala ekipo in začeli so urgentni carski rez. Matic je namreč izgubljal pulz.« Porod je bil za malega Matica izjemno težek, morali so ga vpihovati, dolgo časa so se ga trudili stabilizirati. 
 

Ni imel več niti deset minut


»Po mnenju pediatrinje, ki je skrbela zanj že takoj ob porodu, Matic ni imel več niti 10 minut. To so bile tiste minute, ki smo jih dobili z nujno vožnjo, minute, ki smo jih dobili, ko nismo opravljali običajne prijave v bolnišnici, minute, ki smo jih dobili z odločitvijo za urgentni carski rez,« pripoveduje oče.

Danes je mali Matic že doma: »Je popolnoma v redu. Raste, zvedavo opazuje in tudi glasno joka. Je v veselje staršema in starejšemu bratu.«

Deli s prijatelji