V HRIBE

Vzorni Slovenci, današnji pogled je obetajoč (FOTO)

Objavljeno 04. april 2020 16.00 | Posodobljeno 04. april 2020 18.29 | Piše: Ma. M.

Omejitev gibanja in fizične razdalje smo, kot kaže, začeli spoštovati. 

Šmarna gora, 4. april 2020. FOTO: bralka Jerneja
Lep sobotni dan je bil kot nalašč za sprehod v naravo. Seveda ob ob upoštevanju vladnih pravil o nezadrževanju na javnih površinah, prepovedi odhoda v drugo občino ter ne druženja z drugimi razen člani svojega gospodinjstva. 

Če je še pred dobrim tednom priljubljena pohodniška točka v Ljubljani komaj dihala zaradi navala pohodnikov, je bilo prvo aprilsko soboto povsem drugače. Ljudi je bilo sicer polno, nam sporoča bralka Jerneja, a so tako rekoč vsi spoštovali razdaljo, se umikali in se na vrhu niso družili ali sedeli.
 

Preberite še:

Nova smrtna žrtev v Sloveniji
Upokojenec Janez: S solznimi očmi sem zapustil Interspar v Velenju in še jočem
Skoraj polovica Slovencev: trenutni ukrepi niso dovolj

Bralka je bila na Šmarni gori med 9. in 10. uro, srečala je kakšnih 30 ljudi. Večinoma vsi sami ali pa po parih.  »Zelo drugače kot prejšnji teden, ko sta dve brezvestni mami sredi najbolj ozke potke klepetali 15 minut, na 10 centimetrov, otroka sta se med sabo
image
Šmarna gora, 4. april 2020, gorska reševalna služba nadzoruje ljudi. FOTO: bralka Jerneja
igrala in ni bilo mogoče mimo njiju. Tudi najstnikov, ki niso iz skupnega gospodinjstva, tokrat ni bilo. Ob vznožju in na parkirišču je gorska reševalna služba, ki preverja, ali se ljudje držijo pravil. Na vrhu je precej omejeno gibanje, tako in tako pa se tam ni dovoljeno zadrževati. Ker so kamere, bodo kršitelje, če bodo hoteli, hitro našli.«
image
Šmarna gora, 4. april 2020. FOTO: bralka Jerneja

Policija poostreno nadzira
Po državi danes ne zaznavajo večjih kršitev odloka o prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Policija do nedelje izvaja poostren nadzor po vsej državi, glede na dogajanje minulega konca tedna so se osredotočili na dostope do priljubljenih turističnih točk. Trenutne informacije s terena kažejo, da so stvari dokaj urejene.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so kontrole izvajali na več mestih tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države in se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov.

Policija v nadzorih večinoma ugotavlja, zakaj ljudje potujejo oz. se gibajo in v največ primerih ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve oz. potujejo med občinami tisti, za katere veljajo izjeme.

Kot so poudarili na Generalni policijski upravi, policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oz. zakona o nalezljivih boleznih, pa policisti napotijo na naslov stalnega bivališča oz. ukažejo upoštevanje odloka.
VIR: STA

Deli s prijatelji