BRALEC POROČEVALEC

Slovensko pivo na Hrvaškem dobil ceneje kot v Sloveniji

Objavljeno 09. avgust 2019 08.21 | Posodobljeno 09. avgust 2019 09.19 | Piše: T. V.

»Tudi naša država nas malo krade, ne samo Hrvati.«

Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
LABIN – »Že celo poletje prebiram samo grajanje čez hrvaško obalo in njihove visoke cene,« je zapisal naš bralec Kazimir in nam poslal fotografijo računa iz trgovine Spar v Labinu.
 
»Mislim, da nas tudi malo naša državica krade, ne samo Hrvati.« Kot je razvidno iz računa, je bila cena 0,5-litrske pločevinke 24. junija, ko je opravil nakup, 5,99 kune. Če odštejemo še 50 lip za embalažo, je 5,49 kune (približno 0,75 evra).

Bralec je nato preveril, kakšna je cena pločevinke piva v trgovini Spar v Labinu danes. Ugotovil je, da je redna cena za pol litra piva Union iz pločevinke 7,49 kune oz. še pol kune manj. Preračunano to pomeni približno 0,95 evra, kar je še vedno manj kot v Sloveniji, kjer je cena pločevinke piva Union (sodeč po podatkih iz Sparove spletne trgovine in informacijah našega bralca) 1,07 evra.

Na ceno vpliva veliko dejavnikov

Za pojasnila, zakaj je cena slovenskega piva na Hrvaškem cenejša kot pri nas, smo se obrnili na Spar, kjer so nam odgovorili, da nam odgovora ne morejo podati, »saj gre za dve ločeni podjetji, ki poslujeta v dveh različnih državah. Na višino maloprodajne cene vpliva veliko dejavnikov, ki se med državami lahko razlikujejo. Predvsem pri alkoholnih pijačah ima na končno ceno velik vpliv trošarina in predvidevamo, da je to razlog za razliko v ceni.«

V Sloveniji se v skladu z zakonom o trošarini za pivo plačuje trošarina v višini 12,10 evra za 1 vol. % alkohola za en hektoliter piva, na Hrvaškem pa 40 kun (približno 5,5 evra).


 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Povezane vsebine
Deli s prijatelji