BRALEC POROČEVALEC

Prestrašeni Darko sprašuje, mi odgovarjamo, zakaj Vrhniko preletavajo pilatusi (VIDEO)

Letijo na različnih smereh, pravijo v SV.
Fotografija: Pilatusi Slovenske vojske (simbolična fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Pilatusi Slovenske vojske (simbolična fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo

Oglasil se je bralec Darko z vprašanjem, kaj se dogaja nad Vrhniko, ki jo preletavajo pilatusi. Dodal je, da so ga vojaška letala prestrašila že včeraj.

V Slovenski vojski (SV) so pojasnili, da so posadke s pilatusi PC-9 izvajale redno urjenje na smeri Cerklje ob Krki–Ljubljana–Obala. Ob četrtkih načrtujejo pripadniki 15. polka vojaškega letalstva usposabljanje v razmerah slabše vidljivosti, ob petkih pa dnevno usposabljanje. »Vojaški piloti so dolžni ohranjati zahtevano pripravljenost za varovanje zračnega prostora nad celotno Republiko Slovenijo in zato letijo na različnih smereh. Na ta način ohranjajo poznavanje celotnega terena in sočasno skrbijo, da so pri tem čim manj moteči za prebivalce Republike Slovenije.«

V Sloveniji med 11. majem in 19. junijem poteka obsežna vaja Preskok 2020, v okviru katere se SV usposablja v delovanju v kriznih razmerah. Gre za eno večjih vojaških vaj SV doslej, ki pa bo tudi med najmanj opaznimi, saj bo šlo zlasti za urjenje v taktičnih postopkih, streljanja pa ne bo, je ob začetku vaje pojasnil poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc. V vaji sodeluje okoli 2500 pripadnic in pripadnikov.



Z vajo Preskok bo SV na zemljiščih po Sloveniji vzdrževala usposobljenost, operativnost in pripravljenost enot in poveljstev SV ter sočasno preizkusila delovanje enot SV v razmerah pandemije. Vaje potekajo pretežno zunaj vadišč SV, in sicer tam, kjer se je s tem strinjala skupnost. Vaje potekajo tudi v sodelovanju in koordinaciji s CZ in policijo. Med izvajanjem vaj potekajo tudi premiki vojaških enot.




 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pišite nam.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije