TO SE DOGAJA

Policisti preplavili središče Ljubljane (FOTO)

Protesniki pred državnim zborom, prišlo je do prerivanja.
Fotografija: Protest proti uvedbi obveznega cepljenja in sprejetja PKP10. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Protest proti uvedbi obveznega cepljenja in sprejetja PKP10. FOTO: Črt Piksi

»V centru se nekaj dogaja, ne spomin se, kdaj sem nazadnje videl toliko policijskih vozil,« nam je sprehoda po središču slovenske prestolnice javil bralec Jaka. Oglasila se je tudi bralka, ki se ni podpisala, nam je pa pripela fotografije več policijskih terencev, parkiranih nedaleč stran od državnega zbora (nelektorirano): »Ful je policije v mestu spet. A je kakšen protest danes?«

Zakaj je toliko policijskih vozil? Čuvajo parlament, v katerem danes sprejemajo 10. protikoronski paket, ki mu nekateri nasprotujejo in zaradi tega že od jutranjih ur protestirajo.

Pridržali več oseb

Shod je sicer potekal mirno, policija pa je nato protestnike pozvala, naj zapustijo ograjeno območje Trga republike. Ker se nekateri niso želeli umakniti, je prišlo do prerivanja med policisti in delom protestnikov.

Množica protestnikov je opozarjala, da bo novi protikoronski zakon omogočal nadaljnje omejevanje človekovih pravic. Pri varovanju poslopja parlamenta so sodelovale posebne policijske enote in policijska konjenica, opaziti pa je bilo tudi policijsko vozilo za videonadzor dogajanja, ki ga je policija že večkrat uporabila na protestnih shodih.

Policija je tekom shoda pridržala več oseb.

Poškodovana dva policista

S Policijske uprave Ljubljane so sporočili, da se je na neprijavljenem shodu zbralo okoli 500 oseb. Nekaj pred 12. uro so se udeleženci odpravili po ulicah centra Ljubljane najprej do stavbe Ustavnega sodišča RS, nato na Prešernov trg pred stavbo NIJZ in nazaj na Slovensko cesto ter Trg republike, kjer se je shod okoli 15.30 zaključil.

Policisti so deset oseb, ki so huje kršile javni red in niso upoštevale ukazov, pridržali za čas trajanja shoda. »Na shodu so do sedaj zaznali eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, 19 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku. Zaznan je bil tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca,« so zapisali.

Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista. 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije