SAJ NI RES, PA JE

Ogorčena Slovenka: vdovsko pokojnino mora deliti z moževo nekdanjo ženo

Bralka nam je sporočila, da mora njena mama vdovsko pokojnino po preminulem možu deliti z njegovo nekdanjo ženo, s katero ni bil poročen že več kot 40 let.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver, Getty Images

MARIBOR – Verjetno se vam bo to, kar bomo v nadaljevanju zapisali, zdelo neverjetno … Ampak ni. Je popolnoma zakonito. Bralka nam je sporočila presenetljivo dejstvo, ki ga je odkrila po smrti svojega očeta aprila letos.

Njen oče je bil pred zakonom z njeno mamo že enkrat poročen. Z M. P. iz Ljubljane se je poročil leta 1955 in v zakonu sta vztrajala do leta 1986, nato pa sta se ločila. Gospod D. P. iz Maribora se je prostovoljno odločil, da bo svoji nekdanji ženi plačeval preživnino, ki bo besedah njegove hčerke ni bila nizka. Vnovič se je gospod poročil leta 1988 in z gospo M. P., ki je bralkina mama, ostal poročen do svoje smrti.

Ko so urejali vdovino pokojnino, so ugotovili, da je upravičena samo do polovičnega deleža od 80 odstotkov pokojnikove pokojnine, saj je do vdovske pokojnine upravičena tudi njegova nekdanja žena, torej prva žena, gospa M. P. iz Ljubljane. Vdovi, torej drugi ženi, gospe M. P. iz Maribora, bi sicer pripadalo 70 odstotkov od moževe pokojnine. Ker pa sta upravičenki do njegove pokojnine dve, se odstotek poviša na 80, vendar se deli na dva dela, nam je povedala hčerka preminulega.

Bralka je bila ob tem podatku nemalo presenečena, saj do zdaj ni vedela, da je kaj takega sploh mogoče. Zdi se ji res nepošteno, da mora njena mama vdovsko pokojnino deliti z nekdanjo ženo, s katero oče ni bil poročen že več kot 40 let.

Vse je legalno

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije smo preverili, ali podatki, ki nam jih je sporočila bralka, držijo. Sporočili so nam, da je zgoraj opisane primer legalen, saj je bila nekdanja žena upravičena do preživnine: 

»Po določbi 54. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ima ob izpolnjevanju splošnih pogojev iz prejšnjega člena tega zakona pravico do vdovske pokojnine tudi zakonec, čigar zakon je bil razvezan, če ima po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine in jo je užival do smrti zavarovanca ali uživalca pravic, določenih s tem zakonom. V navedenih pridobi razvezani zakonec pravico do vdovske pokojnine kot souživalec, če ima pravico do vdovske pokojnine tudi zakonec iz poznejše zakonske zveze ali zunajzakonski partner.

Vdovska pokojnina se odmeri v višini 70 odstotkov od osnove za odmero vdovske pokojnine in se tako izračunani znesek razdeli vsaki vdovi polovico.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije