Očitki: Ta razpis je očitno prilagojen za že znanega kandidata

Med pogoji se zahteva tri leta in sedem mesecev delovne dobe. Bralec verjame, da so kandidata že izbrali in da je objava le formalnost. Preverili smo na ministrstvu za notranje zadeve.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Mnogi se ob objavi prostih delovnih mest v javnem sektorju sprašujejo, ali je objava le formalnost, dejansko pa je kandidat že izbran, in če je tako, ali se je potemtakem sploh smiselno prijavljati. Na nenavadno zadevo nas je opozoril bralec, ki je naletel na razpis enega od ministrstev, v katerem je izpostavil po njegovem mnenju nenavaden pogoj.

Tri leta in sedem mesecev

Ministrstvo za notranje zadeve je pred dnevi objavilo razpis za prosto delovno mesto. Iskali so nekoga, ki bo postal svetovalec/svetovalka v službi za prevajanje in lektoriranje ter informacijsko-knjižnično dejavnost. Razpis se je iztekel včeraj, bralec pa nas je opozoril na nenavadno zahtevano dobo delovnih izkušenj. Med pogoji je bilo namreč navedeno, da mora kandidat imeti najmanj 3 leta in 7 mesecev delovnih izkušenj. Zakaj ravno toliko? Bralec meni, da je delovno mesto že rezervirano za nekoga in da so takšen pogoj navedli prav iz tega razloga.

Ministrstvo za notranje zadeve: Pogoje določa uredba

Zakaj je določen ravno takšen pogoj, smo vprašali na ministrstvo, ki je razpis objavilo. »Zahtevane delovne izkušnje so predpisane v prilogi I Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih,« pojasnjujejo.

Seveda smo vprašali tudi, ali je kandidat za omenjeni razpis dejansko že izbran. MNZ je že včeraj na to odgovoril: »Glede na to, da se rok za prijavo izteče danes, prijave še zbiramo in kandidat še ni izbran.«

Uredba in priloga I, ki določata v pogoju navedene zahtevane delovne izkušnje, sta objavljeni na povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije