Ob avtocesti erektirali zbiralniki. Veste, kaj je v njih? (FOTO)

Odgovore so nam poslali z Darsa, kjer pojasnjujejo, da je razlog v hitrejši manipulaciji oziroma natovarjanju soli v zimskih akcijah.
Fotografija: Zbiralnik, ki je zrasel ob štajerski avtocesti. FOTO: bralec Mark
Odpri galerijo
Zbiralnik, ki je zrasel ob štajerski avtocesti. FOTO: bralec Mark

Bralec je ponekod ob štajerski avtocesti opazil silose, ki so zrasli ob nedavni odstranitvi cestninske postaje. Velikokrat se je že peljal mimo, pri tem pa vedno ugiba, kaj je v njih. Je voda, sol, prevzema kdo kakšen drug tovor? Po odgovor smo se obrnili na Družbo za avtoceste RS (Dars).

Po Sloveniji na celotnem območju avtocest in hitrih cest v upravljanju družbe Dars (in v njihovih avtocestnih bazah) je postavljenih 34 silosov (ob avtocestnem sistemu je skupno devet baz in šest njihovih izpostav). Pojasnjujejo, da jih imajo ponekod že precej dolgo časa, medtem ko so nekateri ob avtocesti res novi.

Zakaj silosi

Razlog za postavitev silosov je v hitrejši manipulaciji oziroma natovarjanju soli v zimskih akcijah, da posipnim vozilom ni treba zapuščati avtocestne trase: »Tak način distribucije soli imamo že od leta 1994, ko je bil postavljen prvi silos, še vedno pa uporabljamo tudi klasična skladišča soli.«

Rušili in gradili

Koliko so stali? »Silosi, ki so postavljeni ob avtocestnih trasah, so bili zgrajeni v sklopu rušitve in preureditve območij nekdanjih cestninskih postaj, za kar so bile sklenjene pogodbe z izbranimi izvajalci v postopkih javnega naročanja,« so odgovorili z Darsa, zneska pa niso zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije