BRALEC POROČEVALEC

NIJZ pošilja SMS-sporočila. Ste ga prejeli?

Naš bralec nas je opozoril na sporočila, ki vabijo k namestitvi aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom.
Fotografija: Sporočilo NIJZ. FOTO: Darko, bralec poročevalec
Odpri galerijo
Sporočilo NIJZ. FOTO: Darko, bralec poročevalec

Na nas se je obrnil bralec Darko, ki ga je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) prek SMS-sporočila povabil, da si namesti mobilno aplikacijo #OstaniZdrav, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. 

Naš bralec je bil sporočila vesel, kajti upa, da si bo čim več Slovencev namestilo aplikacijo in tako pripomoglo k učinkovitejšemu obvladovanju virusa. Teoretikom zarot pa sporoča, naj utihnejo, če pa imajo preveč časa, naj gredo kot prostovoljci pomagat razkuževati šole in vrtce.
 

NIJZ vse mobilne operaterje zaprosil za sodelovanje


Na NIJZ smo preverili, zakaj je naš bralec dobil takšno SMS-povabilo. Pravijo, da je NIJZ vse mobilne operaterje zaprosil za sodelovanje in pomoč pri obveščanju prebivalcev, da bi si namestili aplikacijo za iskanje morebitnih stikov. 

»Spoštovani! Pomagajte zajeziti širjenje novega koronavirusa in si čim prej naložite aplikacijo #OstaniZdrav. Aplikacija je pomembna za vašo obveščenost o tveganju okužbe. Pomaga vam preprečiti, da bi z virusom nevede okužili svoje najbližje in lahko tudi najbolj ranljive.« Tako se glasi sporočilo, poleg pa je bila vključena spletna povezava za prenos aplikacije.

NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov, tudi sam prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni, so ob tem zagotovili na NIJZ.

Bralec Darko je pri operaterju T-2, sporočilo od NIJZ pa je dobil tudi bralec Marko, ki je pri Telekomu.

Kljub temu pa je Darko opozoril na jezikovne nastavitve v aplikaciji, saj je celotna aplikacija namreč v angleščini. Sumi, da zato, ker na telefonu uporablja angleški android, a bi si želel, da so slovenske aplikacije v slovenščini.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.​


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije