NARAVA

Nedopustno uničenje, zgroženi Zasavci (FOTO)

Objavljeno 16. junij 2020 16.24 | Posodobljeno 16. junij 2020 15.55 | Piše: Ma. M.

Gradbinci so uničili lastovičja gnezda.

Uničenje je sprožilo val zgražanja. Fotografija je simbolična. FOTO: Srdjan Zivulovic, Reuters
Na facebooku se je pojavil zapis o uničenju v Hrastniku. Takole so zapisali pri Ogledalu Zasavja: »UNIČENA LASTOVIČJA GNEZDA, MLADIČI MRTVI. To, kar se je zgodilo ta teden v Hrastniku, je žalostno, nedostojno človeka. To, kar so storili delavci, ki sanirajo stolpnico, je nenazadnje protizakonito dejanje, obsojanja vredno. Gnezda lastovk, v katerih so bili mladiči, so enostavno uničili, z mladiči vred. Pri Doops pravijo, da je Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta. Bo kdo odgovarjal? Foto: Doops, Delo ZON - Zasavske onlajn novice Občina Hrastnik DOPPS - BirdLife Slovenia Lastovke so koristne ptice, hranijo se z žuželkami, ena sama lastovka ulovi in poje kar 850 žuželk na dan, med plenom so tudi številni komarji, muhe itd. Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakoni (Uradni list št. 46, 30. 4. 2004, 10. člen uredbe)

Pod objavo pa številni ogorčeni komentarji. Med drugim takole (komentarje objavljamo v celoti in nelektorirane):

»Grozljivo, to je pomor, ki kliče po kaznovanju odgovornih in vseh vpletenih v to kriminalno dejanje! Pri naši hiši so gnezdili pogorelčki, ko smo delali fasado. Ko je delavec našel gnezdo, ga je obšel in nadaljeval na drugi strani. Ko so odleteli iz gnezda, smo ga odstranili in dokončali tisti del. Ker ptički zelo hitro odrastejo, res ne razumem, zakaj niso pustili mladičkom dorasti. Le katera brezčutna pošast lahko stori kaj takega.«

»Mal si oglej tist folk ki dela fasade. Čisto njim podobno. NADZORNEGA TEMELJITO KAZNOVAT.«

»Barabe grde paglave, masti ste vredni leskove, kdor v gnezdu ptičice more, ta v srcu sojem prida ni! iz 2. razreda osnovne šoleImate zgodbo za nas? Pišite nam.
Deli s prijatelji