OKUŽIL JO JE SODELAVEC

Na bencinskem servisu zbolela: Ampak važno, da je pralnica odprta

Mnogi so se po sedmih tednih zaprtja vrnili v službo. A za vse se ni dobro končalo.
Fotografija: Virus se širi med zaposlenimi v delovnih organizacijah. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Virus se širi med zaposlenimi v delovnih organizacijah. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Kljub številnim okužbam med državljani in slabi epidemiološki sliki je vlada v začetku tedna odprla frizerske salone, cvetličarne, kemične čistilnice in avtopralnice. Mnogi so se tako po sedmih tednih zaprtja vrnili v službo. A za vse se ni dobro končalo.

Bralec nam je posredoval zapis zaposlene na slovenskem bencinskem servisu, ki ga je delila na družbenem omrežju. »Joj, kakšno gnečo imamo v službi. /…/ Ampak važno, da je pralnica odprta. In seveda je sodelavec pozitiven in so ocenili, da je tveganje nizko! Tako da, ja. Tudi na podlagi teh »strokovnih ocen« imamo, tako kot imamo. Lahko se toplo oblečete, ker zima bo dolga,« je napisala.
 
Ker jo je skrbelo, da ne bi virusa prenašala na svoje domače, in ni zaupala oceni tveganja, se je odločila za samoplačniško testiranje. Nato pa šok – test je bil pozitiven.

Kot pravi, sta njena sodelavca tudi po njenem sporočilu, da je pozitivna, še vedno hodila v službo in sta v karanteno odšla šele dan pozneje, ko so tudi pri njiju potrdili, da sta okužena.
 
Delodajalec lahko sam ugotavlja stopnjo tveganja stika in v tem primeru se je, kot kaže, slabo odločil. Kot kaže spodnja tabela, bi zaposlena, takoj ko je izvedela, da je sodelavec prišel v službo okužen, lahko koristila pravico »karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu, ki dela ne more opravljati na domu«. V tem primeru bi ji pripadalo stoodstotno nadomestilo plače.

Tabelarni pregled odsotnosti in višine nadomestil. FOTO: Vlada, posnetek zaslona
Tabelarni pregled odsotnosti in višine nadomestil. FOTO: Vlada, posnetek zaslona


Delodajalec: Med zaposlenimi imamo malo število okužb

 
Iz družbe, kjer je delavka zaposlena, so nam odgovorili, da konkretnih primerov zaradi varovanja osebnih podatkov ne smejo komentirati, a da med zaposlenimi vendarle beležijo zelo malo okužb. »Vir okužbe je v večini primerov zunaj delovnega mesta, saj smo na ravni celotne skupine sprejeli stroge ukrepe za preprečevanje okužb na delovnem mestu. Primarna skrb je namenjena ukrepom za zaščito zdravja tako kupcev kot zaposlenih. Ti se sprejetih ukrepov striktno držijo, saj se zavedajo, da s tem zaščitijo sebe in kupce,« so nam odgovorili.Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas