BRALCI POROČEVALCI

Meduze okupirale severni Jadran! Gre za tiste, ki bolj opečejo, pravi strokovnjakinja

Bralec je v morju opazil veliko meduz. Se v morju dogaja kaj posebnega?
Fotografija: Mesečinka FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Mesečinka FOTO: Wikipedia

Bralec nam je iz Hrvaške poslal posnetek meduze, ki jo je opazil v morju. Pravi, da jih je v nekaj dneh opazil precej, in da so to tiste, ki ožgejo, da zelo boli. O porastu meduz poročajo tudi s slovenske obale, zato smo se obrnili na Morsko biološko postajo v Piranu in poizvedeli, ali se v morju dogaja kaj nenavadnega. 

Dr. Andreja Ramšak si je ogledala posnetek in povedala, da je na posnetku mesečinka (lat. Pelagia noctiluca), ki je pogosta vrsta v Sredozemskem morju in tudi v drugih morjih kot je Atlantski Ocean. »To vrsto pogosto opazimo bliže obali na vsakih nekaj let, in je neprijetna za kopalce. Res bolj opeče,« je bralcu potrdila strokovnjakinja. 

Bližnje srečanje z mesečinko je lahko zelo boleče, ker povzroča poškodbe, podobne opeklinam. Lahko ostane celo brazgotina ali pa koža na mestu ožiga izgubi pigment.

Kaj bo poleti, ne moremo napovedati

Ali je letos več meduz kot sicer, smo povprašali strokovnjakinjo Ramšakovo, ki pa zatrjuje, da je situacija takšna, kot že nekaj let in ni nič nenavadnega. O tem, kakšno poletje lahko pričakujemo, pa je povedala, da tega ne morejo napovedati. So pa letos pomladi v morju že opazili meduze vrste kompasni klobučnjak, uhati klobučnjak, morsko kolesce, torej vrste, ki se pojavljajo v pomladnem času.

Če imate tudi vi za nas zanimivo informacijo, izpolnite spodnji obrazec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije