KRŠILE SO ODLOK IN LAGALE POLICISTOM

Medicinska sestra sredi Ljubljane doživela šok: plačati bo morala kazen

Na sprehodu je doživela neprijetno presenečenje. Policija je pojasnila svojo plat zgodbe.
Fotografija: Zgodilo se je za Bežigradom. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Zgodilo se je za Bežigradom. FOTO: Matej Družnik

V uredništvo smo prejeli pismo medicinske sestre iz Ljubljane, ki si je v nedeljo privoščila sprehod v bližini doma. Ker je vseskozi v pričakovanju klica, da pride v službo, ker nujno potrebujejo pomoč, si je želela na ta način malce odklopiti možgane od vseh zgodb pacientov s covidom. Pred več kot mesecem dni se je okužila tudi sama. V nedeljo okoli 13. ure se je z masko nedaleč od svojega bivališča sprehajala in srečala sosedo. Zapisala je takole (nelektorirano):

»Spregovoriva par besed in narediva par korakov, nakar se na glavni cesti ustavi policija, skozi okno zavpije: "Prosimo, dokumente!"«  Čez cesto je šla do policistke, ji izročila dokumente, nato pa naj bi jo vprašala, kaj počne tam in ali ve, da je zbiranje na javnih površinah kaznivo. »Ji razložim, da sem medicinska sestra, ter da sem šla ven, srečala prijateljico, s katero sem spregovorila par besed in naredila nekaj korakov. Policajka mi grdo, z dvignjenim glasom začne, da pa kot medicinska sestra bi to morala vedeti, da je to ogrožanje. Ogrožanje KOGA že????« Ob tem poudarja, da je nosila masko in držala ustrezno razdaljo, soseda pa tudi.

Takoj vsaka ob 400 evrov

Nato so policisti za dokument prosili še sosedo, ta pa ga ni imela pri sebi. Povedala je vse podatke, nato pa so jo opozorili, da mora imeti osebni dokument vedno pri sebi. Iz podatkov je bilo razvidno, da nista iz istega gospodinjstva, zato sta dobili vsaka po 400 evrov kazni. Policistki naj bi bralka še enkrat razložila situacijo, a je menda ni hotela poslušati.

»Če se že gremo ukrepe, a v trgovinah so vsi iz skupnega gospodinjstva? Pred trgovinami 30 ljudi? Imajo maske, imajo distanco- v čem je problem potem tega na odprtem? Ne zdi se mi fer, da sem na tak način dobila kazen po nekrivem in s tem nisem niti malo ogrožala drugih, še najmanj se s kom zbirala na javnih površinah.«

Čeprav medicinska sestra pravi, da sicer spoštuje delo policistov, se ji zdi to res nespoštljivo. 

 

Policija: Dejali so, da so člani istega gospodinjstva

Za pojasnila smo prosili tudi ljubljansko policijsko upravo. »V primeru, ki ga izpostavljate, so policisti na območju Bežigrada opravili kontrolo predela, od koder smo v preteklosti prejeli več prijav, da ljudje ne upoštevajo ukrepov za preprečevanje prenosa nalezljivih bolezni, predvsem glede nošnje mask in medsebojnega druženja,« odgovarjajo.

Policista sta po njihovih besedah ob kontroli zaznala kršitev odloka o omejitvi zbiranja in gibanja ljudi, kjer so se na javnem kraju zbirale in družile tri osebe in ni šlo za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Osebe, ki niso upoštevale določil glede zagotavljanja zadostne razdalje med osebami, so na obrazu sicer imele maske, vendar nameščene tako, da niso bile zakrite dihalne poti. Zato jim je bilo izrečeno opozorilo. Policista sta zaradi kršitve določil zakona o nalezljivih boleznih vsem trem osebam izdala plačilne naloge s predpisano najmanjšo globo, še poudarjajo.

Prav tako dve osebi pri sebi nista imeli osebnih dokumentov, tudi za to kršitev sta bili opozorjeni. Povedali sta, da sta iz istega gospodinjstva. V nadaljnjem postopku se je to izkazalo za neresnično. Zbiranje oseb je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi, ki izhajajo iz veljavnega odloka o omejitvi zbiranja in gibanja ljudi. V nasprotnem primeru to pomeni kršitev, zoper katere policisti ukrepajo skladno s pooblastili.

Več opozoril kot kazni

Podrobneje so pojasnili tudi konkreten primer, ki ga navaja bralka. »Tudi v tem primeru ena izmed oseb ni imela pri sebi dokumentov, za kar ji je bilo izrečeno opozorilo. V postopku sta tudi onadva trdila, da sta člana istega gospodinjstva, kasneje pa se je tudi v tem primeru izkazalo, da gre za osebi, ki bivata na različnih naslovih in nista člana istega gospodinjstva. Tudi njima je bil izdan plačilni nalog,« pravijo. Dodali so še, da ljubljanski policisti v večini tovrstnih zaznanih kršitvah izrekajo opozorila.

»Lahko povemo, da je bilo v preteklem mesecu zaradi kršitev odlokov izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izrečenih 1838 opozoril, v 1059 primerih pa je bila izrečena kazen. V tem času smo prejeli preko 500 prijav občanov o kršitvah, ostale pa so policisti zaznali sami,« sklenejo policisti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije