NEČLOVEŠKO

Mamica: Hvala bogu, da so vrtci razumni, če že ministrica ni

Sporočila vrtcev so precej spodbudnejša kot sporočila pristojnih institucij, ki vrtcem nalagajo skoraj znanstevnofantastična priporočila. 
Fotografija: Otroci se vračajo v vrtce. Fotografija je arhivska. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Otroci se vračajo v vrtce. Fotografija je arhivska. FOTO: Oste Bakal

Poziv predstavnikov ministrstva za izobraževanje, da naj v vrtce starši pošljejo 18. maja le otroke, za katere ne morejo organizirati varstva, je močno razburil slovensko javnost. Bralka Anita nam je napisala tole: »Vsi smo radi doma s svojimi otroki, a ta dva meseca sta bila res naporna. Hkrati delati in biti z otrokom!? To je sila težko, edino, če si superman. Prej ali slej vzrojiš. Kar pa si dovoli ministrstvo s takšnimi pozivi, je res norost. Vsi delamo in vsi imamo radi otroke. Če se odpirajo vrtci, naj se za vse.«

Dodala je, da so navodila, ki jih dajeta NIJZ oziroma ministrstvo in jih zdaj vrtci pošiljajo staršem, znanstvena fantastika. »Še dobro, da so vrtci bolj razumski, tako so pri našem zapisali, da oddelkov ne bodo ločevali, zato da bodo zadostili zahtevi ministrstva po 10 otrocih v oddelku (gre za II. starostno skupino) in da naj se vrnejo vsi otroci. Hvala bogu, da so oni razumni, če že ministrica ni!«

V dopisu so zapisali, da otrok nikakor ne bodo ločevali in jih tako v teh že tako težkih časih dajali v neznano: novim vzgojiteljem, študentom, v drugo sobo itd., ker bi bil za otroke to velik šok.



»Noge v blatu, glava na zraku, roke na soncu, srce z naravo! Priporočilo za vrnitev malčkov v vrtce in šole v enem stavku,« pa so zapisali pri Mreži gozdnih vrtcev Slovenije, ki počasi raste, v Nemčiji pa denimo je že precej razvejena. 


Navodilo MNIJZ za prihod in odhod otrok v vrtec

Potrebno je časovno in prostorsko načrtovanje prisotnosti in dejavnosti otrok v vrtcu in časa prevzema ter odhoda otrok iz vrtca, da se izognete zastojem v garderobi. Možno je otroke sprejemati zunaj. V tem primeru je treba organizirati zbiranje tako, da se skupine otrok med seboj ne mešajo in so primerno oddaljene. Podrobno naj opredeli vrtec v hišnem redu. Starši naj vzdržujejo potrebno razdaljo (1,5–2 m) do vzgojiteljice, drugih otrok in staršev, če prihajajo hkrati. V vrtec naj ne vstopajo, če ni nujno, če je nujno, pa z masko in si ob vstopu razkužijo roke. Otrok si po preobuvanju in oblačenju umije roke. Večji otroci prihajajo v vrtec tako, da se v garderobi sami preobujejo, slečejo vrhnje oblačilo in si umijejo roke z milom in vodo. Priporočamo, da si predšolski otroci ne razkužujejo rok, ampak jih umivajo z vodo in milom. Rezervna oblačila naj otrok prinese s seboj kot običajno. S seboj naj ima tudi plastično vrečko, v katero lahko damo umazana in morda mokra oblačila za pranje doma. Svetujemo, naj otroka pripelje v vrtec odrasla oseba iz istega gospodinjstva. Uporabo javnega prevoza do vrtca in z njega odsvetujemo, če je mogoče priti drugače.


V ljubljanske vrtce se vrača 60 do 76 odstotkov otrok

Z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana (MOL) so za STA sporočili, da se bo v ponedeljek v vrtec vrnilo najmanj 8100 otrok. Vodja oddelka Marija Fabčič je medtem za Radio Slovenija dejala, da so prejšnji petek preliminarni podatki pokazali, da se bo v vrtce vrnilo približno 60 odstotkov otrok, v nekaterih pa je namero izrazilo 76 odstotkov staršev, kar je po njenih besedah zelo veliko, več od povprečja. V omenjenem občinskem oddelku so sicer zapisali, da podatki o številu strokovnih delavcev še niso dokončni, ocenili pa so, da jih bo približno 10 odstotkov ostalo doma zaradi zdravstvenih omejitev ali varovanja otroka.

Na posamezno vrtčevsko skupino bosta po navedbah ljubljanske občine po dva strokovna delavca, vsi vrtci v prestolnici pa bodo omogočili enotni deveturni poslovni čas od 7. do 16. ure. Sporočili so še, da po devetih tednih zaprtja pričakujejo nekaj prilagoditvenih težav, saj otroci še nikoli niso bili tako dolgo odsotni iz vrtcev. Zagotovili so, da se strokovni delavci intenzivno pripravljajo na te razmere.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam. 



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije